Linkovi

AP: Tramp izneo netačne podatke o imigrantima i zločinima


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Tramp izneo je podatke o stopi zločina koju su počinili ilegalni imigranti, tokom susreta sa članovima porodica žrtava ilegalnih imigranata. Agencija Asošiejted Pres analilzirala je tačnost predsednikovih tvrdnji i utvrdila da neke nisu tačne.

Trampova izjava: "Evo nekoliko statističkih podataka. Prema vladinom izveštaju iz 2001. bilo je 25 hiljada stranaca uhapšenih zbog ubistva, 42 hiljade za pljačke, 70 hiljada za seksualne prestupe i 15 hiljada zbog kidnapovanja. Samo u Teksasu je u proteklih sedadm godina više od 250 hiljada ilegalnih imigranata uhapšeno i optuženo za više od 600 hiljada krivičnih dela. To ne čujete u medijima"

AP navodi da Tramp nije u pravu sudeći po izveštaju Vladine kancelarije za utvrđivanje odgovornosti. Predsednik nije pomenuo da je skoro polovina od tri miliona uhapšenih stranaca hapšena zbog imigracije, droge ili krijumčarenja - a neka od hapšenja vezana za imigraciju nisu imala elemente krivičnog dela.

Tramp je takođe negirao izveštaje da oni koji ilegalno žive u zemlji čine manje zločina nego oni koji su rođeni u SAD.

AP navodi da dekoliko studija pokazuje da oni koji su ilegalno ušli u SAD čine manje zločina nego državljani ili legalno imigranti. To pokazuju istraživanje CATO instituta i studija časopisa "Kriminologija" rađena od 1990. do 2014.

U prošlogodišnjem istraživanju profesora sociologije na Univerzitetu u Bafalu Roberta Adelmana, analizirani su podaci zločina tokom 40 godina i pokazalo se da se u Njujorku, gde živi najviše imigranata u zemlji, stopa zločina zapravo smanjila. U Njujorku živi oko pola miliona ilegalnih imigranata i prošle godine zabeležena su 292 ubistva na populaciju od skoro 8,5 miliona ljudi. Stopa ubistava često se koristi kao reper za merenje stope kriminaliteta.

XS
SM
MD
LG