Linkovi

Putin upozorio: I Rusija može drugima da obezbedi oružje da gađaju zapadne ciljeve


Vladimr Putin u razgovoru sa urednicima međunarodnih novinskih agencija, 5. jun 2024. (Valentina PEVTCOVA / POOL / AFP)
Vladimr Putin u razgovoru sa urednicima međunarodnih novinskih agencija, 5. jun 2024. (Valentina PEVTCOVA / POOL / AFP)

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Nemačku da će korišćenje nemačkog oružja za gađanje ciljeva u Rusiji biti "opasan korak" u narušavanju odnosa Berlina i Moskve. Dodao je i da bi i Rusija, poput Zapada, mogla drugima da obezbedi oružje drugog dometa kako bi gađali zapadne ciljeve.

Takvi potezi Zapada, kaže Putin, nadalje će urušiti međunarodnu bezbednost i mogu da vode do "veoma ozbiljnih problema".

"To može da znači i njihovu direktnu umešanost u rat protiv Ruske Federacije, i zadržavamo pravo da uzvratimo istom merom".

Ruski predsednik je precizirao da bi Moskva mogla da preduzme "asimetrične korake", odnosno da drugim zemljama obezbedi oružje dugog dometa kako bi gađale ciljeve u zemljama koje daju oružje Ukrajini da gađa Rusiju.

"Ako oni misle da je moguće da takvo oružje dostave u ratnu zonu kako bi lansirali napade na našu teritoriju i pravili nam probleme, zašto onda i mi ne bismo imali pravo da isto takvo oružje damo drugim regionima u svetu, odakle se može koristiti za lansiranje napada na osetljive mete zemalja koje to isto rade Rusiji? Razmislićemo o tome", rekao je Putin.

Kako je ruska invazija promenila dinamiku naoružavanja u svetu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Nemačka se nedavno pridružila Americi u odobravanju Ukrajini da teritoriju Rusije gađa oružjem dugog dometa iz te zemlje. Takođe, isporuka nemačkih tenkova Ukrajini šokirala je mnoge u Rusiji.

"Ako iskoriste rakete da gađaju ciljeve u Rusiji, to će potpuno uništiti nemačko-ruske odnose", zaključio je Putin.

Zvaničnici: U napadu na Rusiju korišćeno američko oružje

Ukrajina je koristila američko oružje za napade unutar Rusije u proteklim danima, rekli su za AP jedan senator i zvaničnik koji su upoznati sa situacijom. Istovremeno,

Američko oružje je, kako je izvestio AP, korišćeno u gađanju ruskih ciljeva samo nekoliko dana pošto je predsednik SAD Džo Bajden dao odobrenje za to - pod uslovom da se koristi samo u odbrani Harkova.

Zvaničnici koji su o tome govorili za AP želeli su da ostanu anonimni. Republikanski senator Majk Raunds iz Južne Dakote, član Odbora za oružana pitanja u Senatu, potvrdio je da je korišćeno američko oružje, ali nije rekao kako je tu informaciju dobio.

Bajdenova direktiva podrazumeva limitiranu upotebu američkog oružja u napadu na ruske snage, što znači da je i dalje zabranjena upotreba raketa dugog dometa i drugog oružja u napadima na Rusiju.

Kako su napredovale u Harkovskoj oblasti, ruske snage su iskoristile to što je američka vojna pomoć stigla kasnije nego što se očekivalo. Takođe, neadekvatan tempo vojne proizvodnje u zapadnoevropskim zemljama usporio je ključne isporuke oružja u Ukrajinu.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da ne može da potvrdi da je Ukrajina koristila oružje u napadu na ruske ciljeve.

Prema izveštaju Instituta za studije rata, ukrajinske snage su verovatno američkim raketnim sistemom visoke mobilnosti (HIMARS), sa linije fronta u Harkovu, pogodile ruske ciljeve u Belgorodu.

Raunds je rekao da je saglasan sa Bajdenovom odlukom da se američko oružje upotrebljava u napadima na ciljeve u Rusiji, u ograničenom broju slučajeva.

"Nemam problem s tim da Ukrajina koristi artiljeriju koju mi imamo, kako bi mogla da pobedi neprijatelja pre nego što joj nanese još veću štetu", kaže senator.

XS
SM
MD
LG