Linkovi

Šta je APEC, šta je na dnevnom redu i kakvi su uticaji?


Znak kojim se reklamira predstojeći samit APEC-a (azijsko-pacifička ekonomska saradnja) u pripremama grada da ugosti lidere iz azijsko-pacifičkog regiona u San Francisku, Kalifornija. 8. novembar 2023. (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Znak kojim se reklamira predstojeći samit APEC-a (azijsko-pacifička ekonomska saradnja) u pripremama grada da ugosti lidere iz azijsko-pacifičkog regiona u San Francisku, Kalifornija. 8. novembar 2023. (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje održava se ove nedelje u jeku ogromnih globalnih previranja, kažu posmatrači. Odluke sa samita APEC-a nisu obavezujuće, ali mogu da postave temelje za konkretnije sporazume na drugim forumima.

Od sukoba Izraela i Hamasa do rata u Ukrajini - ovogodišnje okupljanje svetskih lidera na samitu APEC-a ne liči ni na jedno drugo u novijoj istoriji.

Ali Vajn, analitičar kaže da je značajan i verovatno bez presedana. "Trenutno imamo sistemsku nestabilnost kakvu verovatno nismo videli od kraja Hladnog rata."

Postoje i potencijalni ekonomski efekti tih sukoba.

“Postoji nestabilnost koja povezuje regione kroz lance snabdevanja i razne druge kanale. Uprkos svim pričama o odvajanju i smanjenju rizika, važno je imati na umu da u globalnoj ekonomiji i dalje u velikoj meri postoji međusobna zavisnost", kaže Vajn.

Dvadeset jedna članica APEC-a ne samo da ima različita mišljenjima o sukobima, već postoje i drugi izvori neslaganja. Postoje teritorijalni nesporazumi u Južnom kineskom moru i tenzije se nastavljaju između Sjedinjenih Država i Kine. U tom kontekstu, zemlje će pokušati da pronađu zajednički jezik i razgovaraju o neobavezujućim temama, sa planom koji je postavila zemlja domaćin.

“Zaista smo se fokusirali na stvari kao što je unapređenje pravedne energetske tranzicije i održivog poljoprivrednog sistema u Azijsko - pacifičkom regionu, i uspostavljanje održive i inkluzivne trgovine širom tog područja", objašnjava Met Marej, američki zvaničnik u APEK-u.

Drugi povod za zabrinutost je kako da se smanji rizik u lancu snabdevanja, sa lekcijama naučenim iz kraha izazvanog pandemijom koronavirusa.

Lideri APEC-a okupljaju se u jeku svetskih sukoba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Robert Holimen, bivši zamenik američkog izaslanika za trgovinu, smatra da je "ono što ćete videti neka vrsta otpornosti kako bi bili sigurni da nema ni jedne slabe tačke u slučaju pandemije."

Na primer, dok Sjedinjene Države uvoze više robe iz zemalja kao što je Vijetnam, Kina je i dalje deo lanca nabavke.

“Mnoge od sirovina i komponenti još uvek se proizvode u Kini", kaže Kristofer Teng sa Univerziteta Kalifornije.

Članice APEC-a nastaviće da prate kinesko-američke odnose i posle samita. Prema poslednjem istraživanju centra Pju, javnost u mnogim zemljama je više naklonjena Sjedinjenim Državama - od kojih se očekuje da intervenišu kada je riječ o unutrašnjim pitanjima - nego Kini.

“Sjedinjene Države takođe uglavnom više uzimaju u obzir interese drugih zemalja nego što je to slučaj sa Kinom, i više je verovatno da će doprineti globalnom miru i stabilnosti", ističe Lora Silver iz Istraživačkog centra Pju.

Analitičar Ali Vajn dodaje da će Sjedinjene Države i Kina morati da pronađu način da koegzistiraju. "Za razliku od Hladnog rata, koji se završio raspadom Sovjetskog Saveza, Vašington i Peking ne ide nikuda. Konkurencija će imati svoje oscilacije, ali ne I kraj”.

Pored Kine i SAD-a, ekonomije APEC-a čine otprilike polovinu svetske trgovine i 60 odsto globalne ekonomije. U međusobno povezanom svetu, analitičari kažu da će lideri morati da prevaziđu razlike da bi rešavali pitanja kao što su klimatske promene i nesigurnost u snabdevanju hranom.

XS
SM
MD
LG