Linkovi

Apelacioni sud: Trampova zabrana - neustavna


Federalni apelacioni sud doneo je presudu da je najnovija verzija uredbe predsednika Donalda Trampa, kojom se ograničava ulazak u zemlju stanovnicima određenih država, neustavna jer je diskriminativna prema muslimanima.

U odluci donetoj sa 9 glasova za i 4 protiv, Četvrti oblasni apelacioni sud u Ričmondu u Virdžiniji saopštio je da je posle razmatranja zvaničnih izjava Trampa i drugih zvaničnika Bele kuće, zaključio da je “proklamacija neustavna jer je obojena animozitetom prema islamu.”

Sud je podržao presudu nižeg suda, koja je doneta protiv “zabrane ulaska u zemlju” ali je primena odluke privremeno obustavljena kako bi se sačekala odluka Vrhovnog suda o Trampovoj uredbi. Sud iz Virdžinije se pridružio Devetom oblasnom apelacionom sudu iz San Franciska kao drugi federalni apelacioni sud koji je presudio protiv Trampove zabrane.

Predsednikova uredba, treća po redu, stupila je na snagu početkom decembra kada je Vrhovni sud doneo odluku da zabrana može da se primenjuje dok sudovi razmatraju ustanovnost te odluke. Uredbom se, u različitiom obimu, zabranjuje ulazak u SAD državljanima osam zemlja, od kojih šest imaju većinski muslimansko stanovništvo. Vrhovni sud trebalo bi da počne da razmatra slučaj u aprilu.

XS
SM
MD
LG