Linkovi

Kule bliznakinje-obeležje pop kulture


Kule bliznakinje gore nakon terorističkih napada 11. septembra
Kule bliznakinje gore nakon terorističkih napada 11. septembra

Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra su skoro 30 godina ulepšavale njujoršku panoramu. Bile su visoke 110 spratova i predstavljale su snagu i optimizam. Taj monumentalni kompleks, koji je bio smešten u donjem delu Menhetna, nalazio se u njujorškom finansijskom centru. Međutim, zgrade su predstavljale i više od toga. One su postale obeležje pop kulture. Za trideset godina, bile su prikazane u više od 1 000 filmova, postavši tako simbol Njujorka i čitave Amerike.

Kada je američki heroj, Supermen 1978. otkrio istinu i uspostavio pravdu u Metropolisu, čitav svet je posmatrao. U tom, prvom filmu u serijalu o Supermenu, u pozadini Kristofera Riva, čoveka od čelika sa crvenim plaštom, bile su Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra.

“To je predstavljalo neku vrstu američke raskoši, ali ne starinske i tradicionalne jer je njihov dizajn bio vrlo moderan. Rekao bih da je to bio veličanstven simbol čiste američke moći”.

Filmski kritičar Dejvid Sterit je godinama živeo pored Kula bliznakinja.

“Nikada nisam bio veliki ljubitelj arhitektonskog rešenja za Kule bliznakinje. Ali, svakako su bile velike. Neko vreme su bile najviše zgrade na svetu i to je taj američki pobednički duh. Ne samo da su sagradili najvišu zgradu na svetu, nego su napravili dve”!

Sterit kaže da ih je ta veličina učinila vrlo primetnim. Zgrade se jasno vide u drami “Volstrit” i na početku filma “Lomača taštine” Brajana de Palme. Teme oba filma su arogancija i pohlepa Volstrita 1980-ih. Majk Nikols je 1987. u filmu “Zaposlena devojka” takođe predstavio Kule bliznakinje kao centar moći. Ali ovde, zgrade su postale simbol ženske moći. Film prati život Tese, devojke iz radničke porodice sa “Steten ajlenda” – ostrva u blizini Menhetna. Tesini snovi da se probije na njujorškoj finansijskoj sceni najzad se ostvaruju.

Filip Peti je 1974. godine hodao po žici razapetoj između dve kule
Filip Peti je 1974. godine hodao po žici razapetoj između dve kule

U verziji filma “King Kong” iz 1979. godine, džinovski majmun se penje na Kule bliznankinje, a ne na Empajer stejt bilding kao u originalnoj verziji iz 1974. Ipak, možda najdramatičniji poduhvat odigrao se 1974. godine …kada je francuski umetnik Filip Peti u tajnosti razapeo žicu između dve Kule po kojoj je zatim hodao čitavih 45 minuta. Policiji je ostalo samo da posmatra.

U dokumentarnom filmu “Čovek na žici” iz 2008. godine prikazane su fotografije i originalni video materijal tog zaprepašćujućeg poduhvata, koji predstavlja moć jednog čoveka nad građevinom. Zgrade Svetskog trgovinskog centra igrale su i ljubavne uloge, kao npr. u filmu “Moonstruck” iz 1987.

U filmu, Loreta Kastorini, Italijanka američkog porekla se zaljubljuje u jednorukog bruklinškog pekara, koga glumi Nikolas Kejdž. U jednoj sceni, pun mesec, koji obasjava Loretin čudnovati komšiluk u Bruklinu, uzburkao je emocije Italijana koji tu žive. U pozadini blistaju Kule bliznakinje. Svetski trgovinski centar je takođe bio prikladan za filmove o katastrofama. U jednom od njih, “Dan nezavisnosti” reditelja Rolanda Emerika iz 1996. godine...vanzemaljci uništavaju američka obeležja, među kojima su i Kule bliznakinje.

“Kule bliznakinje su bile uništene u raznim filmovima o katastrofama, koji su napravljeni pre 11. septembra. To je postalo nešto što posle 11. septembra nije moglo da se uradi ni retroaktivno”.

U nekim slučajevima, kaže Sterit, reditelji su izbacili scene u kojima se vide kule kako ne bi uznemirili gledaoce. Jedan od primera je ovaj snimak iz 2002. godine iz filma “Spajdermen”. Sterit smatra da je to bilo preterano, međutim Njujorčani ne misle tako. Evo šta kažu neki od njih koji su prolazili pored Nulte tačke.

"Znate, izgubio sam rođake tada, tako da je to za mene tužno sećanje”.

"Kada ih vidim u filmovima, mislim da je to prelepo i volim da ih vidim, ali kada dolazimo na Menhetn iz Nju Džerzija i ne vidimo ih to je velika praznina i nedostaju nam”.

Dejvid Sterit kaže da se ta praznina najbolje videla u krimi drami “25-ti sat” reditelja i Njujorčanina, Spajka Lija. Kamera se fokusira na dva paralelna zraka svetlosti koja se uzdižu sa mesta gde su nekada stajale Kule bliznakinje, simbolišući ono što oseća većina Njujorčana – da je amputirana građevina još uvek tu.

XS
SM
MD
LG