Linkovi

Posledice skandala na Pen Stejtu


Studenti univerziteta države Pensilvanije drže upaljene sveće, u znak podrške žrtvama seksualnog zlostavljanja
Studenti univerziteta države Pensilvanije drže upaljene sveće, u znak podrške žrtvama seksualnog zlostavljanja

Hapšenje nekadašnjeg pomoćnika trenera tima Državnog univerziteta Pensilvanije u američkom fudbalu pod optužbom za seksualno zlostavljanje dece preraslo je u skandal velikih razmera. Predsednik tog univerziteta i dugogodišnji veoma popularan trener tima, Džo Paterno, su smenjeni, a očekuju se i dalji potezi. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, državni univerzitet Pensilvanije odlučno je reagovao pokazavši da visoki funckioneri moraju da snose odgovornost ukoliko ne preduzmu akciju u slučajevima takvog zlostavljanja.

Nedavno hapšenje bivšeg pomoćnika trenera fudbalskog tima Univerziteta države Pensilvanije, Džeralda Sendaskija pokrenulo je niz dogadjaja koji dominiraju u izveštajima američkih medija. Sendaski je optužen da je seksualno zlostavljao osam dečaka u periodu od 15 godina. Još nekoliko ljudi iznelo je optužbe policiji. Sendaski demantuje te optužbe i njegov advokat kaže mu je već sudjeno na sudu javnog mnjenja.

Pa ipak njegovo hapšenje je ubrzo dovelo i do drugih posledica. Legendarni fudbalski trener, Džo Paterno, koji još uvek, u osamdeset četvrtoj godini, trenira tim sa rekordnih 409 pobeda, smenjen je, baš kao i najviši zvaničnik Državnog univerziteta Pensilvanije. Gnevni sportski komentatori navode da bi čitav fudbalski tim, koji univerzitetu svake godine donosi profit od 50 miliona dolara, trebalo takodje sada da prekine sezonu.

Paterno je 2002. saznao da je Sendaski zlostavljao jednog dečaka. U to vreme, Sendaski je bio na čelu humanitarne organizacije za decu bez porodica u sportskom centru univerziteta. Paterno je preneo tu informaciju svojim pretpostavljenima, ali ne i policiji. Zlostavljanje dece u Sjedinjenim Državama spada uglavnom uglavnom u nadležnost lokalnih i vlada saveznih država.

U Pensilvaniji, postoji obaveza da se informacija o takvim slučajevima prenese pretpostavljenim, dok u drugim državama propust da se izvesti o zlostavljanju dece može da bude i krivično delo. Komesar državne policije u Pensilvaniji, Frenk Nunan, jasno je izneo svoje prioritete:

„Ovo nije slučaj vezan za fudbal i univerzitet. On se tiče dece kojoj je oduzeto detinjstvo u sredini koja nije nije učinila ništa da to zaustavi i spreči da se to ne desi i drugima.“

Postoje i druge optužbe protiv Sendaskija koje su takodje bile ignorisane. Slični skandali sa pokušajima prikrivanja pogadjali su i druge škole u Sjedinjenim Državama, kao i Katoličku crkvu. U proteklim decenijama, hiljade žrtava su obelodanile da su ih kao decu seksualno zlostavljali katolički sveštenici.

Džon O'Brajen, predsednik grupe Katolici za slobou izbora, sa sedištem u Vašingtonu, kaže da je katolička crkva počinila ogromnu grešku time što se sama bavila sopstvenim skandalima.

„Seksualno zlostavljanje dece je užasno. Prikrivanje tog čina po meni fundamentalno razočarava i nanosi bol mnogima od nas unutar i van crkve zato što nije bilo adekvatnih nastojanja da se identifikuje ono što je pogrešno kao ni stanje uma koji ne može da prihvati – 'da, pogrešili smo'.“

Upravni odbor Državnog univerziteta Pensilvanije je, odmah nakon hapšenja, smenio visoke zvaničnike univerziteta i trenera Paterna. Upravni odbor je takodje formirao specijalnu komisiju koja će ispitati način na koji je univerzitet reagovao na ovaj skandal.

XS
SM
MD
LG