Linkovi

Talibani: Iran i Pakistan deportovali gotovo 850.000 Avganistanaca u tri meseca


Arhiva - Avganistanski imigranti deportovani iz Irana, nose svoje stvari u reistrovanom centru u Islam Kali, pograničnom gradu u pokrajini Herat, 6. novembra 2023.
Arhiva - Avganistanski imigranti deportovani iz Irana, nose svoje stvari u reistrovanom centru u Islam Kali, pograničnom gradu u pokrajini Herat, 6. novembra 2023.

Iran i Pakistan su u poslednja tri meseca primorali oko 850.000 avganistanskih državljana bez dokumenata da se vrate u Avganistan kojim vladaju talibani, izvestili su zvaničnici u nedelju.

Proterivanje Avganistanaca koji ilegalno borave u susednim zemljama je u toku, uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija da oštra zima i neizvesna budućnost čekaju povratnike u njihovoj krizom pogođenoj, osiromašenoj zemlji.

Abdul Rahman Rašid, talibanski ministar za izbeglice i repatrijaciju, rekao je u ponedeljak lokalnom informativnom kanalu TOLO da je Iran deportovao "približno 345.000" Avganistanaca od poslednje nedelje septembra.

Ne iznoseći dalje detalje, Rašid je rekao da je talibanska administracija svakoj porodici koja se vratila obezbedila novčane sume i drugu hitnu pomoć.

Iranske vlasti su se obavezale da će deportovati Avganistance koji ilegalno borave u njihovoj zemlji.

Zvaničnici u Pakistanu su izvestili da se skoro 490.000 osoba vratilo u Avganistan otkako je vlada Pakistana donela oštrije propise u vezi sa ilegalnim stranacima, uključujući oko 1,7 miliona avganistanskih državljana pre dva meseca.

Ministar unutrašnjih poslova Sarfaraz Bugti izjavio je medijima u pakistanskoj prestonici Islamabadu tokom vikenda da se "više od 90 odsto" Avganistanaca bez dokumenata vratilo ili da su to učinili "dobrovoljno".

Agencije UN za izbeglice izvestile su o postepenom smanjenju broja povratnika iz Pakistana poslednjih dana, ali predviđaju da se očekuje da će se dodatnih 280.000 osoba vratiti u Avganistan iz susedne zemlje do jula 2024.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je prošle sedmice da će se "ranjivost povratnika pojačati tokom oštre zime, što će dovesti do veće potražnje za zdravstvenim uslugama kako se situacija bude razvijala".

Pakistanska vlada je opravdala svoju kampanju deportacije, rekavši da je u skladu sa zakonima o imigraciji u zemlji, a prekršioci takvih propisa širom sveta suočavaju se sa istom sudbinom.

Pakistan je u više navrata pojašnjavao da oštrija primena propisa nije usmerena na skoro 2,3 miliona dokumentovanih Avganistanaca, uključujući 1,4 miliona izbeglica.

Posle četvoromesečnog odlaganja, Islamabad je prošlog meseca produžio pravni status za 1,4 avganistanske izbeglice do kraja godine, donevši barem privremeno olakšanje izbegličkoj zajednici. Međutim, pakistanski zvaničnici su odbacili molbe UN da prestanu sa deportacijom Avganistanaca koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju.

Talibani su uspostavili improvizovane kampove na avganistanskoj strani granice, gde povratnici mogu da borave dok čekaju da budu transportovani u svoje rodne gradove širom Avganistana.

Pakistanske vlasti brane svoje poteze, rekavši da su pakistanski antidržavni militanti koji se kriju u Avganistanu intenzivirali prekogranične terorističke napade otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom pre dve godine.

Islamabad tvrdi da su neki od Avganistanaca koji u Pakistanu borave ilegalno, počinili najmanje deset samoubilačkih bombaških napada u Pakistanu u 2023.

Talibanske vlasti tvrde da ne dozvoljavaju nikome da koristi njihovo tlo protiv Pakistana ili bilo koje druge zemlje i osudile su deportacije Avganistanaca kao "nehuman čin".

XS
SM
MD
LG