Linkovi

Severna Koreja ispalila više od 200 granata ka Južnoj Koreji


Južnokorejski marinski tenk K1E1 tokom vojnih vežbi na ostrvu Jeonpjeong.
Južnokorejski marinski tenk K1E1 tokom vojnih vežbi na ostrvu Jeonpjeong.

Severna Koreja ispalila je u petak ujutru više od 200 artiljerijskih granata u blizini sporne zapadne pomorske granice sa Južnom Korejom, nateravši tu zemlju da, uz evakuaciju dva ostrva preduzme "odgovarajuće" akcije i vojne vežbe.

Taj incident nije prouzrokovao "nikakvu štetu narodu ili vojsci", ali je, prema rečima zapovednika južnokorejskog generalštaba Šin Von Sika "ugrozio mir na Korejskom poluostrvu i podigao napetosti".

"Severna Koreja je u blizini ostrva Jeonpjong ispalila oko 200 granata", rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane.

Lokalni zvaničnici tog ostrva, na kom živi oko 2.000 ljudi, rekli su AFP-u da su civili zamoljeni da se evakuišu. Poziv za evakuaciju upućen je i stanovnicima ostrva Baengnjeong.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su brigade marinaca koje su stacionirane na ostrvima Jeonpjong i Baengnjeong pucale prema moru južno od severne granične linije, pokazujući "ogromnu operativnu reakciju".

Kina, koja je glavni politički saveznik Severne Koreje, pozvala je na uzdržanost i nastavak dijaloga obe strane.

Vode u blizini sporne severne granične linije bile su mesto nekoliko smrtonosnih sukoba između Severne i Južne Koreje u prošlosti, uključujući i bitke u kojima su učestvovali ratni brodovi, kao i potapanja južnokorejske korvete 2010. godine od strane onoga za šta se veruje da je severnokorejski torpedo, pri čemu je poginulo 46 mornara.

U jednom od najžešćih napada na suseda od završetka Korejskog rata iz 1953, u novembru 2010. godine severnokorejska artiljerija ispalila je nekoliko desetina projektila na ostrvo Jeonpjong, ubivši dva vojnika i dva civila.

XS
SM
MD
LG