Linkovi

Bajden će se pozvati na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao medicinske zalihe


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden tokom jednog od obraćanja naciji iz Ovalnog kabineta u Beloj kući
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden tokom jednog od obraćanja naciji iz Ovalnog kabineta u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pozvaće se na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao ulaganja u američku proizvodnju lekova i medicinskog materijala za koje se smatra da su važni za nacionalnu odbranu, saopštila je Bela kuća.

Takva najava deo je mera koje je Bajdenova administracija predstavila u ponedeljak kako bi pomogla industrijskim lancima snabdevanja i suprotstavila se višegodišnjoj istorijskoj inflaciji.

Bajden će ovlastiti Ministarstvo zdravlja da koristi mehanizme prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji iz doba Hladnog rata kako bi se omogućila veća proizvodnja za „esencijalne lekove“, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Područja ulaganja takođe obuhvataju „medicinske protivmere“, poput formiranja zaliha koje pomažu u dijagnostifikaciji, sprečavanju ili lečenju bolesti povezanih sa hemijskim, biološkim, radiološkim ili nuklearnim napadima.

Bajden, demokrata koji se kandiduje za reizbor 2024, želi da pokaže Amerikancima da se bori sa inflacijom i da rešava široko rasprostranjenu zabrinutost u vezi sa stanjem američke ekonomije, piše Rojters. Dodaje se da Bajden u ponedeljak održava svoj prvi sastanak novog Veća Bele kuće za otpornost lanca snabdevanja.

Šef Bajdenovog Nacionalnog ekonomskog veća Lael Brejnjard rekao je novinarima da je nestabilnost koja postoji u lancu snabdevanja pala sa rekordnih nivoa koji je viđen tokom pandemije kovida-19, ali da je ostalo još posla.

Tokom Hladnog rata - višedecenijskog perioda nakon Drugog svetskog rata koje je obeležilo rivalstvo SAD i Sovjetskog saveza i njihovih saveznika - Amerika je donosila određene zakone i politike kako bi povećale medicinske zalihe u slučaju sukoba.

Ovi napori su bili deo opšte strategije jačanja nacionalne sigurnosti. Neki od ključnih zakona i inicijativa u ovom kontekstu obuhvataju i Zakon o odbrambenoj proizvodnji.

Taj zakon je omogućio predsedniku SAD da naredi industriji prioritetnu proizvodnju roba neophodnih za nacionalnu odbranu, što uključuje i medicinske proizvode.

XS
SM
MD
LG