Linkovi

"Tugujemo s vama, niste sami": Bajden u Mejnu posle masovnog ubistva


Predsjednik Džo Bajden i prva dama Džil polažu cvijeće ispred restorana u kojem je napadač u Mejnu otvorio vatru (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Džo Bajden i prva dama Džil polažu cvijeće ispred restorana u kojem je napadač u Mejnu otvorio vatru (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsjednik Džo Bajden u petak je posjetio Luiston u Mejnu, gdje je krajem prošlog mjeseca napadač otvorio vatru i ubio 18 ljudi.

Bajden je sa prvom damom SAD Džil obišao dvije lokacije gdje je izvršen napad i poručio da je najnovija masovna pucnjava otvorila bolne rane širom Amerike.

"Ovdje smo da tugujemo sa vama, da znate da niste sami", poručio je Bajden.

Bajden i prva dama položili su cvijeće ispred restorana u kojem je napadač pucao, a zatim su posjetili drugo mjesto napada - kuglanu.

Bajden je naglasio da je od kako je izabran za predsjednika, početkom 2021. godine, posjetio previše poprišta masovnih pucnjava.

Pomen žrtvama masovnog ubistva u Mejnu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Robert Kard, rezervista američke vojske, 25. oktobra je pucao prvo u kuglani a zatim u baru i ubio 18 osoba, a ranio 13. Napad je šokirao ruralnu zajednicu u Mejnu.

Kard je posle napada izvršio samoubistvo u prikolici parkiranoj ispred centra za reciklažu u kojem je radio.

Tokom posjete Mejnu, Bajden je ponovo zatražio usvajanje mjera za suzbijanje oružanog nasilja, uz poruku da vjeruje da je moguć konsenzus među demokratama i republikancima.

"To ima veze sa zdravorazumskim, odgovornim mjerama za zaštititu naše djece, porodica, zajednice", naglasio je američki predsjednik.

Posle obraćanja se sastao sa članovima porodica žrtava, lokalnim vlastima i hitnim službama.

"Oporavak od ovog napada će biti dug i težak, i predsjednik Bajden je riješen da iskoristi resurse federalne vlade da podrži Luiston na tom putu", rekla je Stefani Feldmen, direktorka Kancelarije Bijele kuće za sprečavanje oružanog nasilja.

Takođe je najavila da će Bajden nastaviti da od Kongresa traži da preduzme akciju u vezi sa zakonskim prijedlogom o bezbjednosti od oružja, koji je u zastoju. Međutim, malo je vjerovatno da će biti nekih pomaka po pitanju kontrole oružja, s obzirom na to da se tome protive republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG