Linkovi

Bajden u Poljskoj razgovarao o izbegličkoj krizi, posetio američke vojnike


Bajden sa američkim vojnicima u Poljskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Bajden sa američkim vojnicima u Poljskoj

Na samo stotinu kilometara od granice sa Ukrajinom, predsednik Džo Bajden odao je priznanje Poljskoj što je pružila utočište više od 2 miliona izbeglica koje su pobegle od ruske invazije, a zatim se sastao sa humanitarnim stručnjacima na terenu sa kojima je razgovarao o tome šta je potrebno preduzeti da bi se smanjile patnje Ukrajinaca.

Bajden je izjavio da se nadao da će prići još bliže granice ali da je sprečen iz bezbednosnih razloga. Ipak, rekao je da je želeo da poseti Poljsku kako bi naglasio da je pomoć koju pruža "od ogromnog značaja" u vreme dok se Evropa suočava sa najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata.

Razaranje u Ukrajini "ne prestaje", rekao je Bajden. "Sve izgleda kao nešto iz naučno-fantastičnog filma."

Predsednik je takođe posetio neke od hiljada američkih vojnika poslatih blizu granice sa Poljskoj da pomognu u humanitarnim operacijama i pojačaju američko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a. Više od 3,5 miliona Ukrajinaca je napustilo zemlju posle invazije 24. februara, a oko 2,2 miliona je prešlo u Poljsku, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Bajden je ručao sa vojnicima 82. vazdušno-desantne divizije stacioniranim kod aerodroma u Žešovu, i govorio o visokom ulogu posle ruske invazije na Ukrajinu. "Nalazite se u središtu bitke između demokratija i oligarha", rekao je Bajden, aludirajući na bogate Ruse kojima je Zapad uveo sankcije posle početka rata 24. februara.

Rekao je da želi da se zahvali pripadnicima 82. divizije na službi. Dodao je da nije "preuveličavanje" kada kaže da je reč o "najboljim borbenim snagama u svetu".

Predsednik je američkim vojnicima rekao da su "izvanredna grupa", a govorio je i o svom pokojnom sinu Bou, koji je služio u Nacionalnoj gardi Delavera.

Predsednik Bajden ruča sa pripadnicima 82 vazduhoplovne divizije američke vojske u mestu Jasionka u Poljskoj.
Predsednik Bajden ruča sa pripadnicima 82 vazduhoplovne divizije američke vojske u mestu Jasionka u Poljskoj.

Bajdenov raspored posete Poljskoj je na kratko izmenjen pošto je avion kojim je putovao predsednik Andžej Duda zbog mehaničkih problema morao da se vrati za Varšavu. Duda se kasnije ukrcao u drugi avion i vratio u Žešov. Iz njegovog kabineta je saopšteno da predsednik ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti.

Predsednik Bajden je saslušao izveštaj o humanitarnim aktivnostima da se pomogne civilima koji se kriju od ruskih napada unutar Ukrajine i odgovori na sve veći broj izbeglica koje napuštaju Ukrajinu.

"Ovde sam u Poljskoj da direktno vidim humanitarnu krizu", rekao je američki predsedna početku sastanka sa nevladinim organizacijama, amerikim i poljskim zvaničnicima i predsednikom Dudom.

"Iskreno, razočaran sam što ne mogu da sagledam krizu iz prve ruke kao što sam mogao na drugim mestima. Iz razumljivih razloga, ne žele da mi dozvole da pređem granicu i vidim šta se događa u Ukrajini."

Nekoliko sati pre dolaska u Poljsku, Bajden se u Briselu sastao sa predsednicom Evropske Komisije Ursulom fon der Lajen, nakon čega su objavili formiranje zajedničke radne grupe da bi se smanjila zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio profit od prodaje energenata za svoju "ratnu mašineriju" u Ukrajini, i dodao da želi da jasno stavi na znanje da Amerikanci neće učestvovati u subvencionisanju Putinovog brutalnog rata protiv građana Ukrajine.

"Rešeni smo da se suprotstavimo brutalnom ratu Rusije", rekla je fon der Lajen. "Ovaj rat će biti Putinov stratešiki neuspeh".

Bajden je novinarima u Briselu, u četvrtak, rekao da će njegova poseta "osnažiti rešenost Amerike da osigura da bude deo napora da se smeste svi ti ljudi, i obezbedi potrebna humanitarna pomoć u Ukrajini i van te zemlje".

Poljska se nada da će Bajdenova poseta da osnaži bezbednosna uveravanja SAD da će braniti "svaki pedalj" NATO teritorije. Varšava želi da Amerika rasporedi još već broj trupa na istočnoj granici alijanse.

Varšava će verovatno pokrenuti pitanje međunarodne mirovne misije, u okviru koje bi trupe bile raspoređene u Ukrajini, što je ideja koju je prvo predložio lider vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski tokom posete Kijevu.

Harkov: Kad podzemna železnica postane dom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je na putu za Poljsku, na pitanje novinara da li će Rusija pokušati da bombarduje konvoje koji nose zalihe Ukrajini preko NATO teritorije odgovorio: "Pravimo planove za mogućnost da Rusija odluči da napadne NATO teritoriju u tom ili bilo kom drugom kontekstu".

"Predsednik je bio jasan da je apsolutno rešen da odgovori odlučno, uz ostale članice alijanse, ako Rusija napadne NATO", rekao je Saliven.

Takođe je nagovestio da bi SAD i njihovi saveznici i dalje mogli da uvedu nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG