Linkovi

Bajden pozdravio odluku NATO da Stoltenbergu produži mandat


ARHIVA - Američki predsjednik Džo Bajden na sastanku u Bijeloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
ARHIVA - Američki predsjednik Džo Bajden na sastanku u Bijeloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Američki predsjednik Džo Bajden u utorak je pozdravio odluku NATO-a da produži mandat generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu za još godinu. Zapadna vojna alijansa se time odlučila da zadrži iskusnog lidera, dok traje rat u Ukrajini, umjesto da pokuša da izabere njegovog nasljednika.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, predvodi NATO od 2014. godine i mandat mu je prethodno već tri puta produžen.

Odluka donosi kontinuitet na čelu alijanse, dok 31. članica pokušava da podrži Ukrajinu u borbi protiv Rusije, i istovremeno izbjegne direktni konflikt NATO-a i ruskih snaga.

"Sa svojim pouzdanim liderstvom, iskustvom i procjenom, generalni sekretar Stoltenberg vodi alijansu kroz najznačajnije izazove u evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata", poručio je Bajden u saopštenju objavljenom iz Bijele kuće.

Američki predsjednik je ocijenio da je NATO trenutno "snažniji, jedinstveniji i svrsihodniji nego ikada ranije".

"Radujem se nastavku saradnje sa generalnim sekretarom Stoltenbergom na daljem jačanju alijanse na narednom NATO samitu u Viljnusu i uoči samita povodom 75. godišnjice NATO u Vašingtonu naredne godine", naveo je Bajden.

Stoltenberg (64) smatra se pouzdanim liderom, koji je spreman da strpljivo radi na postizanju konsenzusa. Na Tviteru je naveo da je počastvovan odlukom da mu se mandat produži do 1. oktobra 2024. godine.

Njegovi naredni zadaci obuhvataju nadgledanje transformacije NATO snaga da bi bile preusmjerene na odbranu protiv bilo kakvog ruskog napada, nakon više decenija fokusiranje na misije van granica, kao što su u Avganistanu i na Balkanu.

Takođe će morati da prevazilazi razlike u stavovima o prisutnosti NATO-a u Aziji, s ozbirom na to da se SAD zalažu za veću ulogu alijanse u suprostavljanju Kini, dok druge članice kao što je Francuska insistiraju na tome da NATO mora biti usredsređen na sjevernoatlantsko područje.

XS
SM
MD
LG