Linkovi

Crna Gora obilježava Dan državnosti


Crnogorski Dan državnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Crnogorski Dan državnosti

Crna Gora obilježava Dan državnosti 13. jul, kada je 1878. dobila međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, a 1941. počeo narodni ustanak crnogorskog naroda protiv fašističke okupacije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Miltović rekao je, na prijemu povodom Dana državnosti organizovanom u rezidenciji predsjednika na Cetinju, da su “13. jul 1878. i 1941. godine najznačajniji datumi u crnogorskoj istoriji”, i poručio da “nema većeg ideala od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore”.

“Nema 13. jula 1941. godine bez 13. jula 1878. godine. Dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje . Ne postoji važniji datum za naš narod od ovog koji je povod okupljanja, jer je njime zaokružena vrijednosna vertikala razvoja naše države, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti.", rekao je crnogorski predsjednik na prijemu povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.

Crnogorski predsjednik kazao je da svako vrijeme nosi nove izazove, a “na nama danas je da temelje koje smo osvojili na Berlinskom kongresu i žrtvu učesnika Trinaestojulskog ustanka koju smo dali u narodnooslobodilačkoj borbi, ugradimo u našu budućnost i budućnost naše djece”.

"Sjećajući se žrtve predaka, u godinama koje dolaze, nama ostaje lakši dio posla – da u miru nastavimo da izgrađujemo našu Crnu Goru, čineći je poželjnim mjestom za život svih nas i stojeći nepokorno na braniku njene slobode”, poručio je Milatović.

Prijem povodom proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, na Cetinju, Crna Gora, 12. jula 2023. (Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)
Prijem povodom proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, na Cetinju, Crna Gora, 12. jula 2023. (Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore)

Nakon predsjednika Crne Gore, zvanicama se obratila i njegova supruga Milena, koja je dala omaž svim ženama u Crnoj Gori čija su postignuća i žrtve, kako je navela, ugrađeni u temelje Crne Gore.

"Moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod", poručila je ona.

Predsjednik Jakov Milatović, svečano je u četvtak položio vijenac na Spomenik partizanu-borcu Podgorici.

Dan ranije, u srijedu, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, na brdu Gorica u Podgorici, izvršena je počasna artiljerijska paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Povodom 13. jula - Dana državnosti, zgrada Predsjednika Crne Gore osvijetljena je u bojama crnogorske zastave.

Abazović: Danas 13. jul dočekujemo u boljoj atmosferi

Crnogorski Premijer Dritan Abazović uputio je građanima čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, u kojoj je naveo da je, “Crna Gora položila mnoge demokratske ispite”.

On je naveo da su “u pomirenoj atmosferi održani predsjednički i parlamentarni izbori, a distribucija pravde nikad nije bila veća”.

"Čeka nas još izazova koji nijesu lagani, ali ako nastavimo na ovaj način da brinemo o javnom interesu, da vraćamo državi svoja dobra, da ojačavamo građanina u ekonomskom smislu, onda sigurno svi ciljevi nijesu nedostižni", naveo je Abazović.

On je rekao da je najvažniji cilj da Crna Gora što prije postane članica Evropske unije i poručio da su ”u spoljnoj politici vidljivi rezultate za ponos”, ali da će oni, kako je kazao, “biti istorijski tek onda kada budu valorizovani na način na koji to želi ogromna većina građana Crne Gore”.

“Prošlog 13. jula otvorili smo auto-put, najveći infrastrukturalni projekat u istoriji Crne Gore, danas godinu dana nakon toga 13. jul dočekujemo u mnogo boljoj atmosferi”, naveo je Abazović i dodao da je Crna Gora danas“zemlja sa najvećim ekonomskim rastom u regionu, sa najmanjom stopom nezaposlenosti i najvećim rastom turističke privrede i zemlja koja uspostavlja demokratske standarde", poručio je on.

Đukanović: Dužnost je i čast da branimo, afirmišemo i osavremenjavamo antifašizam

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je svim građanima 13. jul - Dan državnosti i poručio da je “antifašizam neodvojivi dio crnogorskog državnog bića”.

“Obaveza je, dužnost i čast da branimo, afirmišemo i osavremenjavamo antifašizam kao jednu od najvećih tekovina naše slavne istorije. Čestitam svim građanima 13. jul - Dan državnosti. Nek je vječna”, poručio je Đukanović na Tviteru.

XS
SM
MD
LG