Linkovi

Još 113 avganistanskih izbeglica na Kosovu, danas stiže 131 osoba


Još avganistanskih izbeglica pristiže na Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Još avganistanskih izbeglica pristiže na Kosovo

Druga grupa od 113 državljana Avganistana stigla je tokom noći na Kosovo, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećla. On je najavio da će tokom dana na prištinski aerodrom stići još 131 osoba iz Avganistana.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je na konferenciji za novinare da je druga grupa od 113 muškaraca, žena, dece i starijih osoba, iz Avganistana na Kosovo stigla nešto posle ponoći. On je kazao da su i u drugoj grupi avganistanskih državljana bivši saradnici NATO-a sa svojim porodicama.

„Državljani Avganistana su procesirani po redovnim državnim procedurama, zatim su smešteni u bivši kamp Behtel-Enka u blizini grada Uroševca. Danas ćemo imati i novi let koji će ponovo dovesti 131 avganistanskog državljanina, NATO saradnike koji će, kao i drugi, nastaviti sa procedurama prema kosovskim zakonima i odlukama Vlade Kosova i biće smešteni na istom mestu”, rekao je Svećla.

Ministar Svećla je istakao da se radi o privremenom smeštaju, dok će se kako je kazao o njihovom trajnom smeštaju prema sporazumu pobrinuti SAD.

Svećla je kazao da će svi državljani Avganistana koji su došli i koji će doći na na Kosovo biti vakcinisani protiv koronavirusa vakcinom kompasnije "Džonson i Džonson". Naveo je i da su svi koji su došli na Kosovo testirani na Kovid 19.

"Medicinski postupci su takođe uključeni u procedure i nemamo nijednog državljana Avganistana zaraženog Kovidom 19 ili drugim bolestima koji bi ugrozili druge građane Avganistana", naveo je Svećla.

Ministar unutrašnjih poslova kazao da je, pored kampa građevinske firme "Behtel Enka" kod Uroševca, gde su trenutno smešteni, i deo kampa američke vojne baze "Bondstil" spreman za smeštaj Avganistanaca.

Prva grupa od 111 avganistanaca stigla je u nedelju, a predviđeno je da na Kosovo stigne oko 2.000 avganistanskih državljana. Kosovske vlasti su avganistanske izbeglice prihvatile na zahtev SAD.

XS
SM
MD
LG