Linkovi

Parlamentarna skupština NATO odobrila preporuku za unapređenje statusa Kosova


Arhiva - Zastava NATO vijori se na sedištu Alijanse u Briselu, 16. novembra 2022.
Arhiva - Zastava NATO vijori se na sedištu Alijanse u Briselu, 16. novembra 2022.

Parlamentarna skupština NATO odobrila je u ponedeljak preporuku da se status Kosova unapredi iz statusa posmatrača na nivo pridruženog člana ove organizacije, javio je Glas Amerike (VoA) na albanskom jeziku.

Predlog je na sednici Skuopštine održane u Sofiji u Bugarskoj dobio podršku većine predstavnika zemalja koji su glasali, jedan glas - predstavnik Mađarske - bio je protiv, dok je 14 zemalja bilo uzdržano.

U ponedeljak je izglasano da pridružena članica postane i Malta.

Kosovo je od 2014. godine imalo status posmatrača, dok uzdizanje na nivo pridruženog člana znači da će Kosovo nadalje moći da učestvuje u svim aktivnostima odbora i pododbora Parlamentarne skupštine, kao i u radu plenarnih sednica, ali bez prava glasa. Pridruženi članovi ne doprinose ni budžetu NATO.

Parlamentarna skupština NATO-a služi kao međuparlamentarna konsultativna organizacija NATO i sastoji se od 281 delegata iz 32 članice NATO.

Usponu statusa Kosova u ovoj organizaciji oštro se protivila Srbija, čiji su predstavnici poručili da je podizanje statusa Prištine nagrada, a da ona čini sve što je u njenoj moći da spreči dijalog Beograda i Prištine, javlja VoA na albanskom.

Radio Slobodna Evropa u nedelju je javila da je delegacija Skupštine Srbije, koja je učestvovala na prolećnom zasedanju PS NATO u Sofiji, uručila pismo u kojem su pozvali PS da se Skupštini Kosova ne dodeli status pridruženog člana.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila se svima koji su glasali za unapređenje statusa Kosova.

"NATO je sudbina Kosova i ovaj potez će obezbediti da se čuje glas najpronatovskijih ljudi na Zemlji", napisala je Osmani na platformi Eks.

"Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da takođe unapredimo naš put ka članstvu u NATO", dodala je ona.

Trenutno ima devet pridruženih članova, među kojima su i Srbija (od 2007.) i Bosna i Hercegovina, kao i neutralne Austrija i Švajcarska, te Ukrajina, a status pridruženog člana ima i Evropski parlament.

NATO snage prisutne su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine, nakon završetka rata i povlačenja srpskih snaga, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Među punopravnim članicama NATO četiri zemlje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova: Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Delegacija Srbije: Opasan presedan

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je danas da se u toj organizaciji dogodio opasan presedan prijemom Kosova u status pridruženog člana, što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i svih dosad postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, javio je FoNet.

Tom odlukom dodatno su pogoršani uslovi za život Srbima na Kosovu i Metohiji, koji već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu, navedeno je u saopštenju srpske delegacije u PS NATO.

Predstavnicima delegacije Srbije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana Skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja te odluke, naglašeno je u saopštenju Skupštine Srbije.

"Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori", navela je delegacija parlamenta Srbije.

"Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina", navedeno je u saopštenju.

Delegacija Srbije napomenula je da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru tog PS NATO.

Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, takvu odluku nisu podržali ni poslanici Francuske i Italije.

Posebnu zahvalnost delegacija Srbije izrazila je delegaciji Mađarske koja je glasala protiv odluke o unapređenju statusa Skupštine Kosova.

XS
SM
MD
LG