Linkovi

Protest Srba u Gračanici zbog hapšenja Milenkovića


Nekoliko stotina Srba okupilo se u četvrtak ispred policijske stanice u Gračanici u znak protesta zbog jučerašnjeg hapšenja Dragiše Milenkovića. (Foto: VOA)
Nekoliko stotina Srba okupilo se u četvrtak ispred policijske stanice u Gračanici u znak protesta zbog jučerašnjeg hapšenja Dragiše Milenkovića. (Foto: VOA)

Nekoliko stotina Srba protestovalo je u četvrtak ispred policijske stanice zbog hapšenja Dragiše Milenkovića, koji se sumnjiči za ratni zločin. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Svi smo mi Dragiša Milenković", "Stop kriminalizaciji Srba", "Oslobodite naše nedužne ljude", "Pravda za srpski narod".

Na skupu su govorili direktorka Doma zdravlja Priština sa sedištem u Gračanici doktorka Nataša Prentić i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević.

“Osnovno pitanje koje smo juče postavljali sebi i drugima je: Ko je sledeći? Kako živeti u društvu u kom se pitate ko je sledeći za hapšenje? Mi imamo potrebu da živimo u slobodi, proterali su nas iz gradova, u Prizrenu živi četvoro Srba u Prištini ih je manje od 15, sabijeni smo u geta u koja se danas dolazi kao u kaznene ekspedicije da se hapse ljudi”, rekao je Rakočević.

Doktorka Prentić je rekla da je “zadnji čas da međunarodna zajednica i sve međunarodne institucije i organizacije priznaju sebi i celom svetu šta se dešava na Kosovu i da nešto konkretno preduzmu” kada je položaj Srba u pitanju.

Nekoliko stotina Srba okupilo se u četvrtak ispred policijske stanice u Gračanici u znak protesta zbog hapšenja Dragiše Milenkovića
Nekoliko stotina Srba okupilo se u četvrtak ispred policijske stanice u Gračanici u znak protesta zbog hapšenja Dragiše Milenkovića

“Siti smo se naslušali njihovih obećanja i garancija, njihovih ”slatkih reči” kojima dve decenije pokušavaju da prikriju ovaj čemer i jad koji nam se servira svakodnevno. Mi smo dovedeni do situacije da se borimo za svoj život i opstanak. Mislim da je to svima jasno, prava danas više nemamo, ako smo ih ikada imali oni su samo mrtvo slovo na papiru. Ovo mora da prestane odmah i naši sunarodnici moraju biti pušteni na slobodu, sve ostalo je farsa i igra sa našim životima, a mi nemamo 100 života već jedan jedini koji želimo da živimo dostojanstveno i u slobodi jer jedino tako umemo i možemo”, rekla je doktorka Prentić.

Direktor Doma kulture Gračanica naveo je da se pored uhapšenog Dragiše Milenkovića u kosovskim zatvorima nalazi još najmanje sedmorica Srba:

“Nenad Arsić iz Čaglavice, Duško Arsić iz Matičana, Milorad Đoković iz Vitomirice, Zoran Đokić iz Peći, Goran Stanišić iz Slovinja, Zlatak Krstić i Nerodimlja, Gavrilo Milosavljević iz Istoka”, rekao je Rakočević.

Dodao je da su ovi ljudi sa juga Kosova najviše politički zatvorenici.

Novi protest u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

"Nisu nikome ništa zgrešili, jednog su prisiljavali da proda svoje imanje i rekli da je zločinac, drugi je legalizovao svoj stan u Istoku i eno ga u zatvoru, treći je pokušao da se vrati u Vitomiricu, godinu dana je već u zatovoru", naveo je Rakočević.

Rakočević je naveo da u sredu nije uhapšen samo Dragiša Milenković, već Gračanica, 700 godina Gračanice, sloboda i demokratija i pravo Srba na život.

"Mi znamo da će to odneti pobedu i zato se ne možemo predati i nećemo se predati i zato je fundametalno važno da odavde kažemo - uprkos hapšenju, uprkos svemu ne prodajte svoja imanja", rekao je Živojin Rakočević.

Protest je završen šetnjom do manastira Gračanica, a novi je zakazan za sutra. Skup je protekao mirno, a magistralni put Priština-Gnjilane, koji prolazi kroz centar Gračanice, nije u vreme protesta bio prohodan za saobraćaj, a policija je vozila preusmerava na alternativne putne pravce.

Za uhapšenog Milenkovića se sumnja da je kao čuvar u zatvoru Lipljan bio odgovoran za sistematsko vršenje torture, "fizičko i psihičko nasilje, zlostavljanje i nehumano i po život opasno maltretiranje albanskih zatvorenika", saopštila je policija u četvrtak. Takođe se dodaje da je u kući osumnjičenog oduzeto vatreno oružje, municija, vojni nož, metalna šipka, dokumenta, odluke, beleške i lični telefon.

XS
SM
MD
LG