Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

07:53 17.12.2023

Predsednik RIK-a: Insinuacije o izbornij krađi

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ocenio je uoči današnjih izbora kako je očigledan cilj "talasa insinuacija i zlonamernih tvrdnji da se priprema izborna krađa", da se "u javnost unese nemir i osećaj nesigurnosti u regularnost izbora".

Dimitrijević je sinoć u pisanoj izjavi ukazao da današnje glasanje sprovode organi za sprovođenje izbora koje, u skladu sa zakonom, čine predstavnici i vlasti i opozicije.

Ako znamo da na izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih velika većina pripada opoziciji, javnost treba da zna da će glasanje na biračkim mestima sprovesti birački odbori u kojima će od ukupno 148.987 predstavnika podnosilaca izbornih lista ubedljivu većinu imati predstavnici opozicije, što bi čak i onima najnepoverljivijima trebalo da predstavlja dovoljnu garanciju da zloupotreba ne sme i ne može biti, naveo je predsednik RIK.

On je dodao da je u Republičkoj izbornoj komisiji, od ukupno 35 članova, opozicija zastupljena sa 20 predstavnika.

Dimitrijević je pozvao sve učesnike na izborima da "u skladu sa zakonom, demokratskom tradicijom i u tolerantnoj atmosferi, ozbiljno shvate svoju ulogu i potrebu da "svojim sveukupnim delovanjem daju puni doprinos legitimitetu sutrašnjeg glasanja i celog izbornog procesa".

07:45 17.12.2023

Izbori u Vojvodini

Birači u Vojvodini danas, osim za poslanike u parlamentu Srbije i odbornike lokalnih samouprava, glasaju i za novi saziv pokrajinske skupštine, a pravo glasa ima 1.669.791 birač.

Građani biraju 120 poslanika za pokrajinski parlament, po proporcionalnom izbornom sistemu, na period od četiri godine.

Vojvođani će biračkom listiću imati 13 lista: "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", "Ivica Dačić - premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka, " Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek".

Pod brojem pet je lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Nada za Vojodinu - Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) - Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) - Vojislav Mihailović", slede izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara i koalicije "Srbija protiv nasilja".

Na biračkom listiću pod brojem osam je koalicija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Stranke pravde i pomirenja, potom Čedomir Jovanović - Vojvodina mora drugačije, Narodna stranka i pod brojem 11 koalicija Nacionalno okupljanje - Zavetnici - Dveri.

Slede izborna lista Saša Radulović (Dosta je bilo - DJB) - Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka - SDS) - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro Srbijo i koalicija Vojvođani - Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu.

07:42 17.12.2023

Lokalni izbori

Na današnjim izborima građani biraju odbornike u skupštinama 65 gradova i opština, uključujući i grad Beograd, u kojem pravo glasa ima 1.613.369 birača.

Skupština grada Beograda broji 110 odbornika, a u tri su kandidati sa 14 izbornih lista: "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane", "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila-gradonačelnik Beograda", a treća je koalicija "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - Vladimir Obradović".

Sledi koalicija "Nacionanalno okupljanje" pokreta Dveri, stranka Zavetnici i javnih ličnosti i koalicija NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Na listiću su i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Narodna stranka - siguran izbor, ozbiljni ljudi", "Da se vojska na Kosovo vrati - Miša Vacić", "Saša Radulović (Dosta je bilo DJB) - Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka - SDS) - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro Beograde", "Usame Zukorlić – Promena je pobeda - Stranka pravde i pomirenja". Beograđani mogu da glasaju i za liste "Srbija na Zapadu - Zoran Vuletić - Nemanja Milošević - Da se struka pita - Vladimir Kovačević", "Ćale, ovo je za tebe", "Mi-glas iz naroda, Aleksandar Jerković" i "Čedomir Jovanović – mora drugačije".

Birač ubacuje listić tokom procesa glasanja na biračkom mestu u OŠ Veljko Dugošević, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023.
Birač ubacuje listić tokom procesa glasanja na biračkom mestu u OŠ Veljko Dugošević, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023.

Glasa se za izbornu listu kandidata za odbornike, koji se biraju u jedinici lokalne samouprave kao jednoj izbornoj jedinici. Odbornički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika.

Mandati koje je osvojila izborna lista dodeljuju se kandidatima za odbornike prema njihovom redosledu na izbornoj listi.

Osim u Beogradu, izbori se održavaju u Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu Prokuplju, Smederevu, Šapcu. Na lokalnim izborima glasaće i građani u opštinama Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija. Građani će birati odbornike i u opštinama Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub i Crna Trava.

07:32 17.12.2023

Izbori u Srbiji 2023.

U Srbiji se u nedelu održavaju izbori za novi saziv Skupštine Srbije, Skupštine Vojvodine, kao i za odbornike 65 lokalnih samouprava, uključujući i Beograd. Biračka mesta otvorena su u sedam sati i biće otvorena do 20:00 časova.

Pravo glasa ima 6.500.666 birača, koji će moći da glasaju na 8.273 biračka mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija.

Za glasanje u inostranstvu u 35 država određeno je 81 biračko mesto, a za glasanje se prijavilo 32.216 građana.

U Beogradu pravo glasa ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Građanima koji glasaju biće obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, 17. decembra u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Birači sa Kosova mogu da glasaju u opštinama Kuršumliji, Raški, Vranju i Tutinu.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru kajsija boje, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti kutije plave boje.

Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama/gradovima u Srbiji.

Glasaće se za izborne liste u jednoj izbornoj jedinici, na zatvorenim biračkim listima i cenzusom od tri odsto.

Za manjinske izborne liste važi "prirodni prag". Građani će na republičkom nivou moći da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista.

Izborne liste

Na biračkom listiću za parlamentarne izbore su liste, poredosledu prijavljivanja kako ih je proglašavala Republička izborna komisija, su liste. "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić - premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Nacionalno okupljanje" - Zavetnici i Dveri, odnosno koalicije NADA - Novi DSS i POKS". Slede lista Saveza vojvođanskih Mađara, koalicija "Srbija protiv nasilja", koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Na biračkom listiću su dalje SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, zatim Koalicija za mir i toleranciju, Narodna stranka, koalicija "Dobro jutro Srbijo - DJB-SDS- Otete bebe", kao i lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi".

Pod brojem 14 na biračkom listiću je lista "MI - Glas iz naroda - dr Branislav Nestorović", sledi "Srbija na Zapadu - Da se struka pita", Ruska stranka - Slobodan Nikolić, Čedomir Jovanović - Mora drugačije, kao i Albanska demokratska alternativa.

Zašto dijaspora u SAD glasa na izborima u Srbiji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Predizborna tišina koja podrazumeva zabranu izborne propagande počela je 15. decembra u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 17. decembra u 20 sati.

Lokalna izborna komisija u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta donosi zbirni izveštaj o rezultatima glasanja za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji i dostavlja ih Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

U roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja RIK donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

To su rokovi koji ne uključuju podnošenje pravnih sredstava, kao i odlučivanje o prigovorima.

Donošenje rešenja o dodeli mandata kandidatima za narodne poslanike sa izborne liste obaviće se u roku od 10 dana od dana ukupnog izveštaja o rezultatima izbora.

U tekstu su korišćeni neki materijali agencije FoNet.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG