Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

22:53 17.12.2023

Vučić: Većina i u Beogradu, aposlutna većina u parlamentu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare u izbornom štabu Srpske napredne stranke (SNS) da je lista "Srbija neće da stane" osvojila najviše glasova i u Beogradu, dok je u Vojvodini ta lista osvojila "ubedljivu, apsolutnu" većinu.

Prema njegovim rečima, od 120 poslanika u pokrajinskoj Skupštini, lista "Srbija ne sme da stane" imaće između 67 i 69 poslanika, "Srbija protiv nasilja" 28 do 29, Savez vojvođanskih Mađara devet, Socijalistička partija Srbije sedam, koalicija NADA šest i Ruska stranka jedan mandat.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom obraćanja u izbornom štabu Srpske napredne stranke (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom obraćanja u izbornom štabu Srpske napredne stranke (Foto: AP/Darko Vojinovic)

Vučić navodi da je lista "Srbija ne sme da stane" osvojila 74,2 odsto glasova među Srbima na Kosovu, a lista "Srbija protiv nasilja" tek nešto više od pet odsto.

Prema njegovim rečima, na parlamentarnim izborima "Srbija ne sme da stane" bez Kosova je osvojila 46,5 odsto, "Srbija protiv nasilja" 23,5, Socijalistička partija Srbije 6,5, koalicija Nada 4,9, a lista Branimira Nestorovića 4,7 odsto. "Lista, 'Srbija ne sme da stane' imaće apsolutnu većinu", istakao je Vučić.

22:37 17.12.2023

SNS vodi na pokrajinskim izborima

Prema prvim rezultatima, na osnovu 57 obrađenih biračkih mesta od ukupno 1.776 biračkih mesta u Vojvodini, na pokrajinskim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 49.23 odsto, odnosno 7.825 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 17.09 odsto odnosno 2.716 glasova. Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 12.49 odsto ili 1.986 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 5,01 odsto ili 797 glasova. NADA je dobila 3,44 odsto ili 547 glasa, a Srpska radikalna stranka je osvojila 2,33 odsto, odnosno 370 glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 1.98 odsto ili 314 glasova, dok je "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 0,87 odsto, odnosno 138 glasova. Narodna stranka 0,38 odsto odnosno 60 glasova, a "Čedomir Jovanović - Vojvodina mora drugačije" osvojio 0,28 odsto glasova odnosno 45 glasova.

22:16 17.12.2023

Lista SNS pobedila u Čikagu

I u Čikagu je najveću podršku dobila lista koju predvodi Aleksandar Vučić - 215 glasova ili 53,09 odsto.

Sledi lista Srbija protiv nasilja koja je osvojila 132 glasa ili 32,59 odsto. Koalicija NADA dobila je 16 glasova, dok je savez Borisa Tadića i Saše Radulovića osvojio 14 glasova. Lista "Mi, glas iz naroda" koju predvodi Branimir Nestorović dobila je 12 glasova.

Panorama Čikaga (Foto: Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports)
Panorama Čikaga (Foto: Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports)

Zavetnici i Dveri dobili su 7 glasova, koliko je osvojila i Narodna stranka. SPS i Savez vojvođanskih mađara su dobili po jedan glas. Ostale liste nisu osvojile nijedan glas.

Izlaznost u Čikagu bila je 75,32 odsto, a jedan listić je bio nevažeći. Ukupno je za glasanje bilo prijavljeno 539 birača.

Konzulat Srbije u Njujorku i ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na upite Glasa Amerike o rezultatima u Njujorku.

21:51 17.12.2023

IPSOS: SNS najjači, u parlamentu i SPN, SPS, NADA i Nestorović

Predstavnik agencije "IPSOS Adrija" Srđan Bogosavljević izjavio je da se na nešto više od 60 odsto obrađenog uzorka procenjuje da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 46,6 odsto glasova na parlamentarnim izborima, a lista "Srbija protiv nasilja" 23,1 odsto.

On je Radio-televiziji Srbije rekao da bi u Skupštinu ušli i koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 6,9 odsto glasova, koalicija Pokreta obnove Kraljevine Srbije i Nove Demokratske stranke Srbije - NADA sa 4,8 odsto i lista koju vodi Branimir Nestorović sa 4,8 odsto glasova.


U parlament bi ušle i manjinske liste - Savez vojvođanskih Mađara, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Socijaldemokratska akcija Sulejmana Ugljanina, manjinska lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i manjinska Ruska stranka.

Prema njegovim rečima SNS će imati 129 mandata, Srbija protiv nasilja 63, SPS 19, NADA i Nestorović po 13, SVM šest, SPP i DHSV tri, SDA dva, a Šaip Kamberi i Ruska stranka po jedan mandat.

Kako je naveo, malo ispod cenzusa je koalicija Dveri i Zavetnika

Učitajte još

XS
SM
MD
LG