Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

16:02 18.12.2023

OEBS: Nejednaki uslovi, ali nije naš posao da poništavamo izbore

Albert Jonson, šef Misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a u Srbiji, izjavio je da preliminarna izjava posmatračke misije ukazuje da su izbori tehnički dobro izvedeni, postojala je mogućnost političkih alternatva, ali je predsednik države bio izrazito uključen u sve i to je stvorilo nejednake uslove za učesnike na izborima.

Glasanje na jednom od biračkih mesta u Beogradu (Foto: ELVIS BARUKCIC/AFP)
Glasanje na jednom od biračkih mesta u Beogradu (Foto: ELVIS BARUKCIC/AFP)

Osnovne slobode su pošovanje u toku kampanje, postojala je i jaka retorika, pritisak na zaposlene u javnom sektoru i javne resurse, konstatovao je Jonson.

On je ukazao i da većina nacionalnih emitera nije imala odgovarajući pristup svim učenicima u kampanji, što je uskratilo mogućnost građanima da donose odluke na osnovu širih informacija.

Glasanje je išlo glatko, ali je bilo nekih proceduralnih pitanja, dodao je Jonson.

"Naš posao nije da poništavamo izbore", rekao je Jonson odgovarajući na pitanje koje bi to nepravilnoetsi bile dovoljne za poništavanje izbora.

"Nismo u situaciji da merimo efekte takvih praksi na rezultate izbora, ali smo se pozabavili pitanjima različitih nepravilnosti u našim preporukama", rekao je on na konferenciji za novinare posle jučerašnjih izbora.

Opširnije čitajte OVDE

15:00 18.12.2023

Dveri tvrde da je Nacionalno okupljanje prešlo cenzus na republičkom nivou

Nacionalno okupljanje, koalicija koju čine pokret Dveri i stranka Zavetnici, prešla je cenzus na republičkom nivou, dok je rezultat na nivou grada Beograda i dalje neizvestan, objavio je pokret Dveri pozivajući se na rezultate koje ima ta koalicija. Ipak, dodaju, nisu zadovoljni izbornim rezultatima jer su očekivali bolji uspeh.

"Iako smo peti po izbornom rejtingu, sam broj osvojenih glasova nikako ne može biti zadovoljavajući. Sa druge strane, spremili smo više stotina prigovora zbog raznih oblika izbornih neregularnosti na teritoriji cele Srbije i ako izbori budu ponovljeni na većini ovih biračkih mesta, apsolutno smo sigurni da ćemo odbraniti parlamentarni status" , navodi se u saopštenju.

14:26 18.12.2023

Pokrajinska izborna komisija objavila rezultate

Pokrajinska izborna komisija (PIK) objavila je rezultate izbora na 96,23 odsto obrađenih biračkih mesta po kojima je lista oko Srpske napredne stranke osvojila 47,44 odsto podrške birača.

Na sajtu PIK je objavljeno da je opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" osvojila 21,76 odsto, Savez vojvođanskih Mađara 6,37 odsto, dok je lista koalicije NADA dobila podršku 5,12 odsto birača.

Cenzus je prešla još Socijalistička partija Srbije sa 5,09 odsto onih koji su izašli na glasanje.

13:31 18.12.2023

Kremlj pozdravlja uspeh SNS

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija "pomno prati i pozdravlja" uspeh stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Peskov je rekao da je "to isključivo unutrašnja stvar Rusiji prijateljske i bratske Srbije", ali da Moskva "naravno, pozdravlja ovakav uspeh gospodina Vučića", prenosi Fonet.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja (Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja (Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

On je izneo nadu da će to doprineti daljem razvoju Srbije i očekivanje da će se nastaviti putanja daljeg jačanja prijateljstva, uzajamno korisne saradnje i poštovanja dve zemlje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG