Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

20:47 18.12.2023

SAD: Radićemo sa novom Vladom Srbije na jačanju demokratije

Sjedinjene Države saopštile su da očekuju saradnju sa Srbijom u konsolidovanju demokratije u zemlji, ali nisu komentarisale navode o izbornim nepravilnostima.

„Pozdravljamo priliku da nastavimo da radimo sa sledećom vladom Srbije kako bismo jačali demokratsku i vladavinu prava, i ojačali regionalnu stabilnost, ekonomski rast i ubrzati napredak na putu Srbije ka članstvu u EU“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On nije želeo da odgovori na pitanje o tvrdnjama opozicije, kao i predstavnika posmatračkih misija o neregularnostima na izborima.

Miler je rekao da su Sjedinjene Države upoznate sa nalazima OEBS-a, ali da su oni preliminarni, a ne konačni. „Pregledavamo ih i ne bih želeo da komentarišem dok je pregled u toku“, rekao je on.

Stejt department nije odgovorio na upite Glasa Amerike za komentar o izborima u Srbiji i prijavljenim slučajevima neregularnosti.

Metju Miler, portparol Stejt departmenta (Foto: AP/Nathan Howard)
Metju Miler, portparol Stejt departmenta (Foto: AP/Nathan Howard)

20:35 18.12.2023

Vučić: Novi izbori u Beogradu ako Nestorović nikoga ne podrži

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da će biti novih izbora u Beogradu ako Branimir Nestorović ne bude podržao nikog za formiranje vlasti u glavnom gradu.

Plašim se da neki pogrešno procenjuju kakvi bi bili rezultati tih novih izbora, rekao je Vučić gostujući u Drugom dnevniku RTS, dodajući da je za Beograd potrebna većina od 56 odbornika, a da oni sa socijalistima imaju 54.

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Predsednik Srbije Aleksanda Vučić (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Vučić je rekao da su besmislene tvrdnje opozicije da je u Beograd dovedeno 40.000 birača, jer bi to bilo 1.000 autobusa.

Dodao je da će svakako biti mesta na kojima će biti ponavljanja izbora i ocenio da je Srbija ozbiljna zemlja i da će unjoj vladati mir, red i zakon, a građani ne treba da se skiraju zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca na političkoj sceni.

"Opozicija je krenula u opšti napad na građane koji dolaze iz Republike Srpske, koji imaju pravo da glasaju ovde na osnovu zakona koje su oni doneli, a ne mi, u vezi sa dvojnim državljanstvom", rekao je Vučić.

20:09 18.12.2023

Aleksić: Predali smo dokaze o krađi, blokiraćemo RIK

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" predali su Republičkoj izbornoj komisiji, kako tvrde, dokaze o izbornim malverzacijama.

Miroslav Aleksić, jedan od lidera te liste, pozvao je građane da blokiraju zgradu Republičke izborne komisije (RIK) i onemoguće održavanje sednice RIK, koja je zakazana za 21 čas.

Aleksić je rekao da oni će blokirati iznutra, a da građani to čine spolja.

Prema njegovim rečima, poslanici će ostati u zgradi RIK sve dok se ne ponište beogradski izbori.

"Predali smo zahteve za poništavanje izbora u Beogradu. Predali smo sve naše primedbe i dokaze koje RIK treba da zna - pod kojim uslovima su održani izbori juče i kako je brutalno vršena krađa", kazao je Aleksić.

Kako je objasnio, predsednik RIK nije mogao da im da odgovor ni na jedno pitanje.

Protest koalicije Srbija protiv nasilja ispred Republičke izborne komisije (Foto: Marko Dragoslavić/Fonet)
Protest koalicije Srbija protiv nasilja ispred Republičke izborne komisije (Foto: Marko Dragoslavić/Fonet)

19:53 18.12.2023

Na biralištima u Kanadi najviše glasova dobila SPN

U konzulatu u Vankuveru glasala su 84 birača od 110 restrovanih. Najviše je dobila lista „Srbija protiv nasilja“ – 60, slede SNS, Narodna stranka i lista Branimira Nestorovića sa po šest glasova.

Najveća izlaznost na izborima bila je na glasačkom mestu u Torontu (Foto: REUTERS/Mark Blinch)
Najveća izlaznost na izborima bila je na glasačkom mestu u Torontu (Foto: REUTERS/Mark Blinch)

Na biračkom mestu u konzulatu u Torontu u spisak je bilo upisano 343 birača, a glasalo je 287. „Srbija protiv nasilja“ je dobila 185 glasova, SNS 37, Nestorovićeva lista 33, a koalicija Dveri i Zavetnika 10.

U ambasadi u Otavi bilo je registrovano 111 birača, a glasalo je 80. Od toga je „Srbija protiv nasilja“ dobila 43 glasa, lista Branimira Nestorovića 12, SNS osam, a Narodna stranka 5.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG