Linkovi

Lajčak: Situacija između Srbije i Kosova nije dobra za proširenje


Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na forumu 2BS u Budvi, 6. oktobra 2023. (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumovic)
Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na forumu 2BS u Budvi, 6. oktobra 2023. (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumovic)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, govoreći o nedavnom incidentu na sjeveru Kosova, kaže da je najvažnije utvrditi činjenice i odgovornosti.

“Ono što se desilo 24. septembra je užasno i promijenilo je mnoge stvari. Sada je prioritet utvrditi činjenice, donijeti zaključke…“, kazao je Lajčak.

On poručuje da normalizacije odnosa nema bez dijaloga.

“Nema EU budućnosti bez dobrih odnosa Kosova i Srbije. Situacija između Srbije i Kosova nije dobra za proširenje”, kazao je Lajčak na 2BS Forumu u Budvi.

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova u kontekstu poslednjih dešavanja u Banjskoj bivši predsjednik Slovenije, Borut Pahor kaže da EU mora da ima jasan odgovor šta se dešava na Kosovu, jer je to ”opšti interes”.

Ne znam šta se tačno desilo. Trebam kao i svi vidjeti jednu nezavisnu istragu. Ali ako bi na kraju bilo jasno da iza svega stoji Srbija i rukovodstvo Srbije, da je htjela sa snagom, sa primjenom snage promijeniti stvari na Kosovu to bi bio “game changer”, to bi značilo da je zapravo došlo do neke odluke u Beogradu da nema mjesta za Srbiju u EU, nego da ostaje u interesnoj sferi Moskve”, kazao je Pahor.

Evropski zvaničnici u Budvi o nasilju na Kosovu: Utvrditi odgovornost, vratiti se dijalogu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Komentarišući dešavanja na sjeveru Kosova, specijalni predstavnik za zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije, Adrijan Davidou kaže da je važno razjasniti ko je za šta odgovoran.

Mi nismo počeli da krivimo bilo koju stranu. Odgovornost je na onima koji su pribjegli nasilju, to je potpuno neprijvaltjvo i to treba dokazati u pravosudnom postupku. Bitno je da se nastavi kompleksan dijalog koji nadzire i vodi EU”, poručio je Davidou govoreći na 2BS Forumu u Budv

Tužilaštvo podnelo žalbu, traži pritvor za Radoičića

Za to vreme u Beogradu, više javno tužilaštvo podnelo je žalbu na rešenje sudije za prethodni postupak Višeg suda kojim je odbijen predlog tužilaštva za određivanje pritvora bivšem potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću zbog opasnosti od bekstva, potvrđeno je u petak agenciji FoNet u tom tužilaštvu.

Žalba je podneta u četvrtak zbog pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja i žalbom se traži preinačenje donetog rešenja i određivanje pritvora Radoičiću.

Odluku o žalbi treba da donese krivično vanpretresno veće Višeg suda.

Radoičić je saslušan u tužilaštvu zbog događaja u Banjskoj od 24. septembra zbog sumnje da je počinio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljeno posedovanja oružja i teških dela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić je priveden 3. oktobra, kada je saslušan i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati, ali je pušten dan kasnije pošto je sudija odbio da mu odredi pritvor.

XS
SM
MD
LG