Linkovi

Vučić posle sastanka sa izaslanikom EU: Veoma sam zabrinut, zabrinut je i Lajčak


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, u Beogradu, 12. maja 2023. (Foto: FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, u Beogradu, 12. maja 2023. (Foto: FoNet)

Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, to sam rekao i evropskom posredniku Miroslavu Lajčaku, da ta zabrinutost izvire iz stalne potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente, a u Kvinti se prave nevešti i naivni, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Moja zabrinutost izvire iz potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente, provocira sukobe i neverovatne strasti da izbije sukob u kojem bi on bio veliki albanski heroj", rekao je Vučić posle današnjeg sastanka s Lajčakom u Beogradu, javlja FoNet.

"Poslednje što je uradio sa eksproprijacijom na severu Kosova, koja je suprotna i njihovim zakonima, sve što radi je loše da nemam reči", naglasio je Vučić.

"Zabrinut sam što misle i nasilno da preuzimaju prostorije, a naročito što se u Kvinti prave nevešti i naivni", istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije izjavio je da mu je evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak preneo da je takođe zabrinut, jer je razgovarao sa ljudima sa severa Kosova i Metohije, iz Srpske liste, koji su mu preneli odlučnost da se suprotstave "teroru i okupaciji" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Nisam slučajno rekao kada neko tako sladostrano želi sukobe i po svaku cenu", kao Kurti, rekao je Vučić koji dodaje da je proces ušao u začarani krug u kojem kosovski premijer neće ni da čuje za Zajednicu srpskih opština.

On je naveo da je Kurti za sutra "planirao upad u Zvečan" gde je kandidat Samoopredeljenja izabran za gradonačelnika, ali ne zna da li je od toga odustao.

Lajčak na Kosovu: Sporna pitanja rešavati dijalogom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Sam Lajčak u petak je na Tviteru izjavio da je sastanak glavnih pregovarača u ponedeljak, 15. maja dobra prilika za dogovor o narednim koracima.

Lajčak je naveo da je na današnjim sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem razgovarao o daljem putu implementacije Sporazuma.

"Sastanak glavnih pregovarača sledećeg ponedeljka je dobra prilika da se dogovorimo o sledećim konkretnim koracima", napisao je Lajčak.

Petković: Beograd neće povlačiti poteze koji mogu dovesti do tenzija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković napisao je na Instagramu da je Lajčaku preneo da Beograd neće povlačiti poteze koji mogu da dovedu do tenzija i novih kriza na terenu.

Petković je naveo da je sa Lajčakom razgovarao o novoj rundi dijaloga u Briselu, kao i političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, "sa posebnim osvrtom na tenzije koje kosovski premijer Aljbin Kurti podiže u četiri opštine na severu".

"Izrazio sam zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i svakog drugog nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine, kao i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu Kosova, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za Zajednice srpskih opština", napisao je Petković.

"Beograd niti želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzija i novih kriza na terenu, već će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti, a jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini. Uprkos svim izazovima, sačuvaćemo naš narod na Kosovu i Metohiji", zaključio je Petković.

Srbija na zasedanju Saveta Erope predstavljena "na najnižem nivou"

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je u petak i da neće ići u Rejkjavik, na zasedanje Saveta Evrope, kao i da će Srbija biti predstavljena "na najnižem niovu".

Komentarišući amandman Srbije na pripremljenu rezoluciju SE koja se tiče teritorijalnog integritzeta Ukrajine Moldavije i Gruzije u kome se traži principijelno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemlja, Vučić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ali se neće odreći svog.

Vučić je ocenio da rezolucija SE neće biti usvojena jednoglasno.

XS
SM
MD
LG