Linkovi

Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa izviđačkim namerama svuda oko Srbije


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. maja 2024. (foto: REUTERS/Marko Djurica)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. maja 2024. (foto: REUTERS/Marko Djurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da je Vojska Srbije primetila dejstva vazduhoplova sa i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice, kao i da je to pojačano iz svih smerova.

On je kazao da je primećeno podizanje albanskih dronova "Bajraktar" iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

"Takođe švedsko-nemački avioni su radili snimke, ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na teritoriji centralne Srbije", rekao je Vučić na sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2" na kojem su analizirani bezbednosna situacija u regionu i mogući nedostaci u radu Vojske Srbije.

Rekao je i da će Srbija nastaviti da radi ubrzano, više i bolje i da će biti mnogo jasnija u poruci "odvraćanja potencijalnog agresora".

"Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju i unapređuju, kao i ubojna sredstva", kazao je, ali je dodao i da učesnici kolegijuma nisu zadovoljni popunom, odnosno brojem ljudi u Beogradu i Vojvodini.

"Moraće da rade bolje i naše fabrike namenske industrije, moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u Vojsci Srbije, ali ne na pozicijama sekretara i sekretarica već onih koji mogu da nose pušku i da pomognu zemlji u svoju odbranu", dodao je Vučić.

On je istakao i da se na Kosovu u ovom trenutku nalaze 4.534 NATO pripadnika i da Srbija računa da će to, uz dobru saradnju sa KFOR-om doprineti stabilizaciji prilika na tom prostoru. Govorio je i o položaju NATO trupa u drugim zemljama regiona.

"U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, a to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se nalaze na teritoriji susednih zemalja - Rumunije, Mađarske, Bugarske", rekao je predsednik Srbije, ali je istakao i da je uveren da te trupe ni na koji način neće biti upotrebljene protiv Republike Srbije ili srpskog naroda.

Vučić je govorio i o slučaju terorističkog napada ispred Ambasade Izraela koji se dogodio prethodne subote u Beogradu, rekavši da se ceo slučaj analizira, kao i potencijalne greške, ali da one do sada nisu ustanovljene.

"Naše snage i policijske i bezbednosne agencije, uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja", rekao je on i naglasio da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo.

Tokom obraćanja, Vučić se osvrnuo i na projekat iskopavanja litijuma u dolini Jadra, rekavši da Srbija ne želi da dozvoli izvoz litijuma, već litijumskih baterija kako bi se vrednost zadržala u Srbiji i optužio je aktiviste pokreta "Ne damo Jadar" da primaju novac kako bi lobirali protiv tog projekta.

"Ja znam da je to put za ogroman napredak i Loznice i Podrinja i Rađevine i cele naše Srbije. To što se pravite da to ne znate, jer mislite da lažima možete da ujedinjujete narod, da sebe podižete iz mrtvih, jer nikome više niste važni. Moj posao je da vodim zemlju u bolju budućnost", rekao je Vučić.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i vesti sa sajta Radio-televizije Srbije.
XS
SM
MD
LG