Linkovi

Aida Ćorović za Glas Amerike: Kaznili me jer sam gađala jajima zgradu, a ne Mladićev mural


Aktivistkinja Aida Ćorović nakon napada u Beogradu, ispred murala generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen zbog ratnih zločina, u Njegoševoj ulici u Beogradu, 3. januara 2022. (Foto: Videogreb, Fejsbuk profil Aide Ćorović)
Aktivistkinja Aida Ćorović nakon napada u Beogradu, ispred murala generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen zbog ratnih zločina, u Njegoševoj ulici u Beogradu, 3. januara 2022. (Foto: Videogreb, Fejsbuk profil Aide Ćorović)

Dan pošto ju je Prekršajni sud u Beogradu kaznio novčano zbog "remećenja javnog reda i vređanja policijskih službenika" aktivistkinja Aida Ćorović ocenila je za Glas Amerike da je "doneta potpuno paušalna presuda, kako se ne bi zamerili vlastima".

Prekršajni sud u Beogradu presudio je da je antiratna aktivistkinja Aida Ćorović odgovorna za incident u kom je jajima gađala mural sa likom Ratka Mladića - koga je Haški tribunal proglasio krivim za ratne zločine - i da mora da plati kaznu od 100.00 dinara zbog remećena javnog reda i vređanja policijskih službenika.

Ćorović je u novembru 2021, na Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, učestvovala u protestu ispred murala sa likom Ratka Mladića oslikanog na jednoj fasadi u centralnoj gradskoj zoni Beograda.

Nakon što su aktivistkinje bacile nekoliko jaja na mural koji su čuvala neidentifikovana lica, grupa civila je prošla i privela Ćorović, dok se ona opirala. Kasnije se pokazalo da su civili bili policajci.

Ćorović je istog dana puštena iz pritvora, a danas podseća da je nakon toga na jedinom ročištu dala izjavu i da je tada bilo je "vrlo upadljivo" da u pozivu za pretres nigde nije pomenuto ime Ratka Mladića, nego je navedeno da je ona uznemiravala javnost, odnosno kako Ćorović kaže - "zato što sam gađala zgradu".

"Pitala sam sudiju da li ona stvarno misli da sam ja nenormalna da gađam zgradu i pitala zašto ne piše da sam gađala vrlo određeni prikaz, mural, sa vrlo određenim čovekom za kog se zna šta je uradio", izjavila je Ćorović.

Druga stvar koja se Aidi Ćorović stavlja na teret ne da je vređala službena lica.

"Ja sam pitala koja službena lica. Snimak postoji", kaže Ćorović i naglašava da se na snimku čuje da ona, i drugi prisutni, pitaju osobe koje su je provodile ko su i da li su policajci, ali da oni nisu odgovorili.

"Ono su 'ladno slagali, ti policajci, da su pokazali legitimaciju. To nije istina, postoje svedoci, svedoci su saslušani. Dakle, sudija je donela potpuno paušalnu presudu", kaže Ćorović ocenjujući da je sudija htela da "skine problem s vrata, da se ne zameri vlastima i da odluči onako kako se očekuje a da onda - pošto je pretpostavila da ćemo se žaliti - 'vruć krompir' dobije neko na Apelaciji".

"Država ne da nije uradila ništa protiv onih koji su napravili mural i stražarili pored njega, država stoji iza njih. Oni su verovatno ili plaćeni, sigurno su deo huliganskih navijačkih grupa, oni su tamo bili sa zadatkom koji im je država dala", rekla je Ćorović.

"Nedozvoljeno kvarenje državne propagande"

Advokat Aleksandar Olenik, branilac Aide Ćorović, kaže za Glas Amerike da bi, "birajući reči" postupak mogao da nazove "neozbiljnim".

Sudija je, objašnjava, usvojila sve što je policija napisala, bez izvođenja i jednog dokaza koji je druga strana predložila poput izjava svedoka i analize snimaka koji su napravljeni na licu mesta.

Arhiva - Aleksandar Olenik, advokat
Arhiva - Aleksandar Olenik, advokat

"Kažnjena je zato što je gađala zgradu jajima, a ne murala ratnom zločincu i kažnjena je zato što su ljudi u civilu koji su joj prišli nisu rekli da su policajci - tek kasnije su to uradili; na samom mestu, na tom mestu, imamo klince sa kapuljačama koji primenjuju silu prema njoj", rekao je Olenik.

On očekuje da ovakva presuda neće proći na višem stepenu, kome će se žaliti, ali da šalje određenu poruku:

"Poruka je da onaj koji pravi kampanju sa 'Kad se vojska na Kosovo vrati' kao pripremu za napad u Banjskoj, taj istovremeno muralima ratnih zločinaca građanstvo priprema za nove ratne sukobe, za nove žrtve. Svako ko se usprotivi tom javnom narativu - sve i ako su to jaja po muralu - kvari državnu zvaničnu propagandu i biva kažnjen, a najjednostavnije je od policije i prekršajnog suda", kaže Olenik, primećujući da protiv onih koji bi trebalo da budu kažnjeni, jer krše zakon, postupak ni ne bude pokrenut, jer bi trebalo da ih kazne oni koji su im naložili da crtaju ratne zločince ili najavljuju oružane sukobe na Kosovu.

"To znači da imamo privatnu državu, sa privatnim prekršajnim sudom, sa privatnim prekršajnim i privatnim pritvorom, da imamo privatni mali rat", kazao je Olenik dodajući da "imamo i da se Radoičić pusti isti dan kada se Aida osudi".

Milan Radoičić, osumnjičeni za oružani sukob u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra u kojem je ubijen policajac, pušten je u Beogradu na slobodu posle jednog dana provedenog u pritvoru.

XS
SM
MD
LG