Linkovi

Beograd: U Berlinu ništa novo


Predstavnici Zapadnog Balkana i Nemače i Francuske na samitu u Berlinu (Foto: AP Photo/Michael Sohn)
Predstavnici Zapadnog Balkana i Nemače i Francuske na samitu u Berlinu (Foto: AP Photo/Michael Sohn)

Razgovori u Berlinu bili jako teški, ali to je dobro, jer znači da su bili u potpunosti iskreni, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić jučerašnju rundu razgovora u okviru skupa o Zapadnom Balkanu, održanom u glavnom gradu Nemačke.

U izjavi za TV Pink, Brnabić je istakla da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokazali hrabrost pokretanjem ovog pitanja i da su ispali odgovorni i fer.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron

"Imali smo realistična očekivanja od sastanka u Berlinu, dobili smo najbolji scenario. Nismo očekivali rezultate, ali smo očekivali dobar i iskren dijalog, bez rukavica i čini mi se da je to velika stvar koju možete dobiti u politici - da imate iskren dijalog, da se niko ne oseća naročito uvređen i povređen, a da ostanemo za stolom", ukazala je Brnabić.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović zapitao je danas kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić mogu da razgovaraju u Berlinu sa ratnim zločincima i teroristima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a ne mogu sa predstavnicima opozicije?

Kako je rekla, na skupu u Berlinu Srbija je bila dobro predstavljena:

"Nismo bili naročito opširni, ali smo potpuno iskreno rekli šta mislimo i šta osećamo, kakva je trenutna situacija i da smo tu da nastavimo razgovore, kao što smo uvek bili, da smo tu za kompromis, ali da takse moraju da se ukinu", navela je Ana Brnabić.

Dačić: Za Prištinu je dijalog da Srbija prizna Kosovo

A prema oceni ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, u Berlinu nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja nove runde dijaloga, jer dijalog ne postoji", napomenuo je on.

Priština, kaže Dačić, očigledno pokušava da stavi "nogu u vrata" i stalno priča o nekim novim temama.

"Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenljiva - priznati Kosovo je nemoguća misija", naglasio je Dačić u izjavi za RTS i dodao da je to bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju i da svi učesnici sastanka vrše pritisak.

Dačić je ukazao da je sastanak koji su incirali Angela Merkel i Emanuel Makron bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine i ponovio je da je pozicija Srbije ista - dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

Prema Dačićevom mišljenju, Priština ne shvata da su Merkel i Makron sastanak zakazali sa dobrim namerama:

"Sigurno imaju neku podršku da budu tako tvrdoglavi. Čekaju da prođe mandat Evropske komisije, kritikuju EU", naglasio je Dačić i dodao da EU sa Beogradom nema probleme, već da Priština pravi probleme.

"Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović zapitao je kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić mogu da razgovaraju u Berlinu sa ratnim zločincima i teroristima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a ne mogu sa predstavnicima opozicije, i ocenio da to znači da vlast državu uvodi u veoma opasnu društvenu sukobljenost i podele koje se mogu prevazići samo dijalogom.

XS
SM
MD
LG