Linkovi

Bezbednost ključno pitanje uoči izbora u Britaniji


Pooštrene mjere bezbjednsti na ulicama Londona
Pooštrene mjere bezbjednsti na ulicama Londona

Posle šoka i agonije zbog niza terorističkih napada poslednjih nedelja, bezbjednost je glavno pitanje uoči sjutrašnjih parlamentarnih izbora u Britaniji. Britanska premijerka Tereza Mej je posle najnovijeg napada u Londonu poručila “što je mnogo mnogo je”, upozorila da Britanija mora drastično da promijeni svoj pristup i najavila da će se obračunati sa ekstremizmom na internetu. Međutim, Mej kritikuju zbog smanjenja broja policajaca i podrivanja bezbjednosti.

London se prilagođava na prijetnje. Pooštravaju se mjere bezbjednosti na više lokacija. Barijere odvajaju saobraćajne trake od trotoara na mostovima. Međutim, pitanje kako Britanija može dodatno da se zaštiti ključno je uoči sjutrašnjih izbora.

“Razmatriću davanje većih ovlašćenja policiji i bezbjednosnim snagama, izricanje dužih kazni za krivična djela povezana sa terorizmom i rješavanje problema interneta da bi se osiguralo da na njemu nema bezbjednog prostora za teroriste”, najavila je britanska premijerka Tereza Mej.

Vlada vrši pritisak na vebsajtove kao što je Jutjub da bolje nadziru svoj sadržaj, što pozdravljaju i aktivisti.

“Zato što kao roditelji ne znamo šta nam rade djeca i da li su čak kući s nama. I željeli bismo da nam vlada pomogne”, navodi aktivista muslimanske zajednice u Londonu Hamdi Abdala Mohamud.

Pojedini tvrde da su korijeni ekstremizma u ideologiji koja postoji u samom islamu – i da se to pitanje mora riješiti.

“Vjerujemo da ne postoji adekvatna rasprava o tom pitanju. Veliki broj grupa, naročito ljevičarskih, izbjegavaju da javno govore o tome da bi bili politički korektni”, smatra Julija Ruščenko iz Društva "Henri Džekson",

Svi tri napadača u Londonu živjela su u četvrtima Barking i Dagenam u istočnom dijelu grada. Muslimanski lideri u tom području snažno odbacuju bilo kakve veze između terorizma i njihove vjere.

“Mi propagiramo i propovjedamo mir. Od ljudi očekujemo da promovišu mir i toleranciju u zajednici. Imamo sistem zasnovan na strategiji sprječavanja, u okviru koje pratimo šta se događa u našoj okolini i pokušavamo da izbjegnemo ovakve probleme koliko god možemo”, ističe vjernik džamije u Dagenamu Hadža Ašfak Ali.

Vladina strategija sprječavanja predviđa saradnju sa lokalnim zajednicama da bi se olakšalo prijavljivanje pojedinaca koji zastupaju ekstremističke stavove.

Jedan od napadača na Londonskom mostu – Huram Šazad Bat – dva puta je prijavljivan vlastima. Čak se pojavio u dokumentarcu o džihadu, a bio je i sljedbenik Andžema Čudarija, koji je zatvoren zbog širenja mržnje.

Vlada želi istragu bezbjednosnih propusta, dok opozicioni lideri, među kojima i lider liberalnih demokrata Tim Feron, tvrde da su krive vladine mjere štednje.

"Očigledno je da su broj policajaca i ulaganje u taj dio bezbjednost padali svake godine dok je Tereza Mej imala bilo kakvu odgovornost za to”.

Zbog terorističkih napada, neposredni fokus sjutrašnjih izbora je sprečavanje krvoprolića u budućnosti. Dugoročno gledano, izazovi su mnogo kompleksniji.

XS
SM
MD
LG