Linkovi

Bajden posle debate: Znam da nisam mladić, kandidujem se jer su ulozi previsoki


Predsednik SAD na mitingu u Severnoj Karolini u petak, 28. juna 2024. (REUTERS/Elizabeth Frantz)
Predsednik SAD na mitingu u Severnoj Karolini u petak, 28. juna 2024. (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je u petak da namerava da pobedi Donalda Trampa na izborima u novembru, i nije dao signal da je spreman da odustane od trke posle lošeg performansa u debati koji je uznemirio demokrate, preneo je Rojters.

"Znam da nisam mladić, to je očigledno. Ne hodam više lako kao ranije, ne govorim tako tečno, ne debatujem više kao nekad", rekao je 81-godišnji predsednik dan posle debate na mitingu u Severnoj Karolini, gde su mu pristalice uzvikivale "još četiri godine".

"Ne bih se kandidovao da ne verujem, celom dušom i srcem, da mogu da radim ovaj posao. Ulozi su previsoki", rekao je Bajden.

Verbalna spoticanja predsednika i poneko meandriranje u odgovorima u debati zabrinuli su birače da možda nije najbolji kandidat za naredne četiri godine, a neke demokrate su razmišljale da Bajdena zamene za drugog kandidata.

Bivši američki predsednik Barak Obama oglasio se na Tviteru i branio svog nekadašnjeg potpredsednika.

"Dešava se da imate lošu noć u debati, verujte mi, znam to. Ali, ovo je izbor između nekoga ko se bori za obične ljude ceo život i nekoga ko samo gleda sebe. Između nekoga ko govori istinu, razlikuje dobro i zlo, i iskreno se obraća Amerikancima - i nekoga ko laže čim zine u svojh korist. Prošla noć to nije promenila i zato su ulozi u novembru veliki", napisao je Obama na Eksu.

Panika u redovima demokrata

Saveznici i pristalice Džoa Bajdena su iznad svega želeli da on demonstrira snagu i energiju na bini tokom debate kako bi odagnao pitanja o fizičkoj i sopstvenoj mentalnoj oštrini u 81. godini života, piše AP.

Ali na najvećoj sceni američke politike, Bajden nije ispunio njihova skromna očekivanja.

Do kraja 90-minutnog „obračuna“, saveznici demokratskog predsednika - partijski stratezi i obični glasači - pali su u paniku posle nastupa isprekidanog posrtajima, neprijatnim pauzama i tihim stilom govora koji je često bio težak za razumeti.

Javno i privatno, demokrate su postavljale pitanje da li bi stranka mogla ili treba da ga zameni kao predsedničkog kandidata ove jeseni protiv 78-godišnjeg bivšeg predsednika, republikanca Donalda Trampa.

"Nisam jedini kome je srce slomljeno u ovom trenutku. Mnogo je ljudi koji su ovo večeras gledali saosećali su se sa Džoom Bajdenom", rekla je bivša demokratska senatorka Kler Mekaskil za televiziju MSNBC. "Ne znam da li može nešto da se uradi kako bi se ovo popravilo".

Za sada je najveće pitanje za Bajdena da li je šteta trajna. Mnogi birači se još nisu uključili u izbore do kojih ima više od četiri meseca. Predsednik i njegovi saveznici „sede“ na milionima dolara koji tek treba da budu potrošeni na reklamiranje u ključnim izbornim državama.

I postoji presedan za oporavak od loših nastupa na debatama, uključujući onaj Baraka Obame od susreta sa Mitom Romnijem 2012. Demokrata Džon Federman je 2022. pobedio republikanskog rivala nakon što se mučio kroz debatu nekoliko meseci pošto je doživeo moždani udar.

Bajdenova kampanja za reizbor 2024. bila je zasnovana na „kocki“ da bi birači na kraju podržali 81-godišnjeg političara sa slabim rejtingom u revanšu koji malo Amerikanaca želi. Uprkos rizicima, Bajdenov tim je insistirao na tome da je on bio u jedinstvenoj poziciji da spreči Trampa da se vrati u Belu kuću - baš kao i pre četiri godine.

Oni su dugo predviđali da će Bajdenova pobednička politička koalicija na kraju prigrliti demokratskog predsednika nakon što je dovoljno podsetila na Trampovo haotično vođstvo. Ali bilo je malo znakova takvog samopouzdanja posle Bajdenovog zadivljujućeg nastupa u debati.

"Bio je to spor početak. To je svima očigledno. Neću da raspravljam o tome", rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris za CNN posle debate. „Govorim o izboru u novembru. Govorim o jednim od najvažnijih izbora u našim životima”.

Bajdenovi saveznici su sporo ulazili prostorije iza scene posle debate u Atlanti. A kada su se pojavili, uglavnom su izbegavali pitanja novinara. Umesto toga, kritikovali su Trampovu dugačku listu neistina iznetih tokom debate. Između ostalog, Tramp se nije odrekao onih koji su napali Kapitol 6. januara 2021. godine.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, potencijalni budući predsednički kandidat koji je bio Bajdenov najistaknutiji saveznik u prostoriji u Atlanti, pozvao je demokrate da ne paniče.

"Mislim da je to beskorisno i nepotrebno. Moramo da se borimo, da držimo uzdignute glave", rekao je Njusom u intervjuu za MSNBC. "Moramo da podržimo ovog predsednika. Ne napuštate ga zbog jednog nastupa. Kakva to stranka radi?"

Ipak, znaci anksioznosti su bili očigledni jer su demokrate počele otvoreno da ohrabruju stranku da pronađe alternativu Bajdenu. Neki partijski zvaničnici ukazali su na objavu bivšeg savetnika Obamine kampanje Ravija Gupte na društvenim mrežama.

„Svaki demokrata kojeg poznajem šalje poruke da je ovo loše“, napisao je Gupta na društvenoj mreži Eks. „Samo recite to javno i započnite težak rad na stvaranju prostora na konvenciji za proces selekcije. Glasaću za leš protiv na Trampa, ali ovo je samoubilačka misija".

Važni trenuci američkih predsedničkih debata
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00

Prema sadašnjim pravilima Demokratske stranke, bilo bi teško, ako ne i nemoguće, zameniti Bajdena kao partijskog kandidata bez njegove saradnje ili bez stranačkih zvaničnika spremnih da izmene pravila na avgustovskoj nacionalnoj konvenciji.

Predsednik je osvojio ogromnu većinu demokratskih delegata tokom primarnih izbora od države do države. A partijska pravila kažu da su „delegati izabrani za nacionalnu konvenciju obećani predsedničkom kandidatu pri punoj savesti odražavati osećanja onih koji su ih izabrali“.

Republikanci su, u međuvremenu, bili uzbuđeni zbog Bajdenovog slabašnog učinka. Ali šef Trampove kampanje odbacio je spekulacije o tome da li će demokrate pokušati da nominuju nekog drugog osim Bajdena.

Ima toliko političkih stručnjaka na Eksu, tako da ćemo, siguran sam, mnogo čuti od njih u narednih nekoliko dana, jer su svi vodili toliko kampanja“, sarkastično je rekao viši savetnik Trampove kampanje Kris LaSivita. „Ali jedini način da se to desi je ako Džo Bajden dobrovoljno ode sa funkcije, a on to neće učiniti”.

Debata od četvrtka bi mogla da ostane utisnuta u umove birača u doglednoj budućnosti, jer će se Bajden i Tramp ponovo suočiti tek za 75 dana.

XS
SM
MD
LG