Linkovi

Bivšem poreskom službeniku koji je medijima dao podatke o Trampovom i porezu bogataša - 5 godina zatvora


Poreska služba SAD (Foto: AP/Susan Walsh, arhiva)
Poreska služba SAD (Foto: AP/Susan Walsh, arhiva)

Bivši radnik na ugovor u američkoj Poreskoj službi koji se izjasnio krivim za odavanje poreskih informacija medijima o bivšem predsedniku Donaldu Trampu i hiljadama najbogatijih ljudi u zemlji osuđen je u ponedeljak na pet godina zatvora.

Čarls Edvard Litldžon, koji ima 38 godina iz Vašingtona, izjasnio se krivim po jednoj tački za neovlašćeno otkrivanje poreskih prijava i informacija o povratu poreza. On je tu informaciju dao dvema novinskim kućama u periodu od 2018. do 2020. godine.

Sutkinja Okružnog suda Ana Rejes rekla je da je izrekla najvišu moguću kaznu kako bi odvratila sve druge koji bi mogli da osećaju obavezu da prekrše zakon.

Litldžon se izvinio pogođenim ljudima i zbog podrivanja krhkog poverenja koje "imamo u vladu".

Litldžon je tajno preuzeo nekoliko godišnjih Trampovih poreskih prijava 2018. godine, a kasnije ih je podelio sa novinarima Njujork tajmsa, prema sudskim dokumentima. Novine su 2020. objavile seriju članaka u kojima se otkriva da Tramp nije platio porez na prihode u 10 od 15 godina pre nego što je izabran za predsednika.

Tramp je postao prvi jači američki predsednički kandidat u nekoliko desetina godina koji nije objavio poreske prijave kada se kandidovao za Belu kuću 2016. Komisija Predstavničkog doma SAD objavila je šest godina njegove poreske evidencije 2022. nakon sudskog procesa.

Litldžon je kasnije procureo informacije o poreskim obveznicima koji imaju jako visoke prihode istraživačkoj novinskoj kući Propublika. Njegov motiv bila je zabrinutost zbog ekonomske nejednakosti i želeo je da podstakne reforme poreskog sistema SAD, napisao je njegov tim odbrane u sudskim dokumentima.

Propublika je objavila skoro 50 članaka na osnovu informacija, otkrivajući kako bogataši izbegavaju da plate porez na prihod u Sjedinjenim Državama. Skoro 6.000 stranica zapisa koje je Predstavnički dom objavio 2022. uključivalo je više od 2.700 stranica ličnih poreskih prijava Trampa i njegove supruge Melanije Tramp, plus više od 3.000 stranica njegovih poslovnij prijava.

Oni su pokazali da su Trampov prihod i poreska obaveza dramatično fluktuirali od 2015. do 2020. i da su on i njegova supruga prijavili velike odbitke i gubitke, i da su plaćali malo ili nimalo poreza na prihod u nekoliko od tih godina.

XS
SM
MD
LG