Linkovi

Bivša saradnica dva njujorška guvernera optužena da je radila za Kinu


Linda Sun sa suprugom ispred sudnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Kent J. Edwards)
Linda Sun sa suprugom ispred sudnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Kent J. Edwards)

Bivša zvaničnica vlade države Njujork, koja je radila za aktuelnu guvernerku Keti Hokal i njenog prethodnika Endrjua Kuoma, u utorak je optužena da je radila za kinesku vladu, i da to nije prijavila federalnim vlastima, navodi se u optužnici koju su objavili federalni tužioci.

Linda Sun, koja je obavljala više funkcija u njujorškoj državnoj vladi prije nego što je postavljena za zamjenicu šefa kabineta Hokal, uhapšena je u utorak ujutro sa suprugom Krisom Huom, u njihovoj kući na Long Ajlendu vrijednoj 3,5 miliona dolara.

Dok je radila u vladi, Sun je navadno sprečavala predstavnike tajvanske vlade da se sastaju sa njujorškim zvaničnicima, a pokušavala je i da ugovori posjetu jednog visokog zvaničnika države Njujork Kini.

U zamjenu za to, kako navode tužiooci, predstavnici kineske vlade su omogućili višemilionske transakcije za njenog supruga koji je poslovao u Kini.

Bračni par je od zarađenog novca kupio sportski automobil Ferari Roma, kao i nekretnine u njujorškoj četvrti Long Ajlend, i u glavnom gradu Havaja Honolulu. Sve to je vrijedno oko 6 miliona dolara, naveli su tužioci.

Među ostalim poklonima su i jela od pačetine koja je pripremao lični kuvar jednog zvaničnika kineske vlade, a koja su poslata roditeljima Sun.

Advokati optužnih i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Sun je postavljena za zamjenicu šefice kabineta Hokal u septembru 2021. godine, nakon što je radila u više državnih službi. Otpuštena je u martu 2023. godine, nakon što su pronađeni dokazi o njenim prestupima, saopštio je portparol guvernerke.

Kabinet je "njene poteze odmah prijavio organima za sprovođenje zakona s kojima je sarađivao tokom procesa", naveo je portparol.

Američki Sekretarijat za pravosuđe proteklih godina se obračunava sa ljudima koji su optuženi da rade za Kinu i Rusiju, a da te aktivnosti nisu prijavili američkoj vladi na šta ih obavezuju zakon.

Prošlog mjeseca, kineski akademik Vang Šuđun proglašen je krivim u federalnom sudu u Bruklinu za prikupljanje informacija o aktivistima u Njujorku koji podržavaju demokratiju u Kini. Te informacije je prosleđivao Pekingu.

Sun je suočena sa osam tačaka optužnice, između ostalog da se nije registrovala kao strani agent, kao i za zavjeru za pranje novca.

XS
SM
MD
LG