Linkovi

Blinken čestitao Dan državnosti: Radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije


Američki državni sekretar Entoni Blinken u Saudijskoj Arabiji, arhiva (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)
Američki državni sekretar Entoni Blinken u Saudijskoj Arabiji, arhiva (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima Srbije Dan državnosti uz poruku da SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom.

"Radujemo se jačanju bilateralnih veza i izgradnji stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za srpski i američki narod. Podržavamo vaš cilj učlanjenja u EU i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije, i evropskim partnerima koji će pomoći Srbiji da ispuni kriterijume za članstvo. SAD ohrabruju Srbiju da ispuni svoje obaveze i nastavi sa dijalogom pod okriljem EU kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom", navodi se u poruci Bliknena.

Američki državni sekretar je u saopštenju naveo i da se SAD raduju daljoj saradnji sa Srbijom u domenima ekonomije, energetske sigurnosti i odbrane.

"Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok nastavlja da se odupire ruskoj agresiji. Učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU, kao i sa američkim multinacionalnim snagama i posmatračkom misijom na Sinaju, su primeri neprocenjive uloge Srbije u jačanju mira i sigurnosti, regionalno i globalno".

Blinken je na kraju čestitao Srbiji na tome što će biti domaćin izložbe EXPO 27 u Beogradu i poželeo uspešne pripreme za održavanje tog događaja.

I predsednik SAD Džo Bajden čestitao je ranije Srbiji Dan Državnosti, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

XS
SM
MD
LG