Linkovi

Razgovori o primirju u Gazi završeni bez vidljivog napretka


Izreaelska zastava viori se na ruševinama u Gazi, tokom rata Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, gledano iz Izraela, 13. februara 2024.
Izreaelska zastava viori se na ruševinama u Gazi, tokom rata Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, gledano iz Izraela, 13. februara 2024.

Razgovori zvaničnika iz SAD, Egipta, Izraela i Katara o primirju u Gazi okončani su u utorak bez postizanja napretka, dok raste pritisak na izraelske vlasti da odustanu od planirane kopnene ofanzive u gradu Rafi, u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca.

Iz egipatske državne medijske službe saopšteno je da je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi u Kairu razgovarao sa direktorom američke CIA-e Vilijamom Bernsom i katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jasimom Al-Tanijem o primirju u Gazi, zaštiti civila i isporuci više pomoći enklavi.

U saopštenju se navodi "spremnost da se nastave konsultacije i koordinacija" o ključnim pitanjima, što je nagovještaj da nije bilo napretka.

U saopštenju se ne pominje Izrael. Izraelska delegacija je napustila Kairo, prenio je novinar agencije Rojters. Kabinet izraelskog premijera nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Dogovor bi ljudima u Gazi dao preko potreban predah od rata, koji je ušao u peti mesec, i doneo slobodu za barem neke od 100 ljudi koji su još uvek u zarobljeništvu u enklavi.

Kako se rat nastavlja, napori u kojima su posredovali Katar, Sjedinjene Države i Egipat da se postigne dogovor su nailazili na prepreke zbog dijametralno suprotnih pozicija Hamasa i Izraela.

Izrael je kao glavni cilj u rata, koji je pokrenut pošto su pripadnici ekstremističkog pokreta Hamas upale u južni deo te države, ubile 1.200 i kidnapovale oko 250 ljudi, postavio uništavanje Hamasovih upravljačkih i vojnih sposobnosti i oslobađanje talaca. Desetine hiljada Izraelaca je raseljeno iz uništenih zajednica.

Rat je doneo ogromna razaranja u Pojasu Gaze, ubijeno je oko 28.000 ljudi, do kojih su dve trećine žene i deca, prema tvrdnjama lokalnog ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas i koje ne pravi razliku između civila i boraca.

Ogromni delovi Pojasa Gaze su sravnjeni u izraelskoj ofanzivi, oko 80 odsto stanovništva je raseljeno, a humanitarna katastrofa gurnula dovela je do toga da više od četvrtine Palestinaca u Gazi gladuje.

Južnoafrička Republika, koja je Međunarodnom sudu pravde podnela optužbe za genocid protiv Izraela, saopštila je u utorak da je podnela „hitni zahtev” sudu da razmotri da li izraelske vojne operacije u Rafi predstavljaju kršenje privremenih naredbi koje su donele sudije, prošlog meseca. Izrael je odlučno negirao optužbe i insistira na tome da preduzima sve mere da poštedi civile.

Visoki egipatski zvaničnik rekao je da su posrednici postigli ono što je opisao kao "relativno značajan" napredak u pregovorima između Izraela i Hamasa uoči zakazanog sastanka predstavnika Katara, SAD i Izraela u utorak u Kairu.

Izraelska delegacija, koju je predvodio David Barnea, šef obaveštajne agencije Mosad, boravila je u Kairu, rekao je zvaničnik. On je dodao da će se na sastanku usredsrediti na „izradu konačnog nacrta“ šestonedeljnog sporazuma o prekidu vatre, uz garancije da će strane nastaviti pregovore o trajnom prekidu vatre.

Zapadni diplomata u egipatskoj prestonici takođe je rekao da je na stolu šestonedeljni dogovor, ali je upozorio da ima još posla do postizanja sporazuma.

Diplomata je rekao da će sastanak u utorak biti od ključnog značaja za premošćavanje preostalih razlika kako bi se dve strane dogovorile o šestonedeljnom primirju i krenule u razgovore o konačnom sporazumu o prekidu vatre. Obojica zvaničnika su govorila pod uslovom anonimnosti jer nisu bila ovlašćena da razgovaraju o osetljivim detaljima sa medijima.

Žena i deca sede ispred šatora, u skloništu za raseljene Palestince u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 8. februara 2024.
Žena i deca sede ispred šatora, u skloništu za raseljene Palestince u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 8. februara 2024.

Iako zvaničnici nisu otkrili precizne detalje novog sporazuma, strane već nedeljama raspravljaju o različitim predlozima. Izrael je predložio dvomesečni prekid vatre u kojem bi taoci bili oslobođeni u zamenu za palestinske zatvorenike, a najvišim liderima Hamasa u Gazi bi bilo dozvoljeno da se presele u druge zemlje.

Hamas je odbacio te uslove i predložio plan u tri faze od po 45 dana u kojem bi taoci bili puštani periodično, a Izrael bi oslobodio stotine Palestinaca iz zatvora, uključujući visoko rangirane ekstremiste, a rat bi bio prekinut tako što bi Izrael povukao svoje trupe.

To je viđeno kao kao neuspeh za Izrael, koji želi da uništi Hamas pre okončanja rata. Američki državni sekretar Antoni Blinken ukazao je prošle nedelje tokom posete regionu da postoji nada da bi razgovori mogli da dovedu do sporazuma, a u ponedeljak je predsednik Džo Bajden takođe signalizirao da se približavaju ostvarenju.

„Ključni elementi sporazuma su na stolu“, rekao je Bajden pored gostujućeg jordanskog kralja Abdulaha II, dodajući da „ima praznina koje su ostale“. Rekao je da će SAD učiniti "sve što je moguće" da se sporazum postigne.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG