Linkovi

Hamas prihvatio predlog za prekid vatre, Netanjahu: Dokument nije u skladu sa zahtevima Izraela


Izraelski tenk nedaleko od granice sa Pojasom Gaze, u južnom Izraelu, 5. maja 2024.
Izraelski tenk nedaleko od granice sa Pojasom Gaze, u južnom Izraelu, 5. maja 2024.

Palestinska ekstremistička grupa Hamas saopštila je da je prihvatila predlog o prekidu vatre posrednika Egipta i Katara kako bi se zaustavio sedmomesečni rat u Gazi, dok je Izrael saopštio da taj dokument ne ispunjava njegove zahteve.

Još nisu poznati svi detalji dokumenta za koji Hamas navodi da je prihvatio.

Hamas je u ponedeljak izdao saopštenje u kojem se navodi da je njegov vođa Ismail Hanije preneo vest u telefonskom razgovoru sa katarskim premijerom i egipatskim ministrom obaveštajnih službi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u ponedeljak da je njegov ratni kabinet odobrio nastavak operacije u gradu Rafi na jugu Gaze kako bi se pojačao pritisak na Hamas da oslobodi izraelske taoce i ostvari druge ratne ciljeve zemlje.

Istovremeno, iako tvrdi da najnoviji predlog Hamasa o primirju nije u skladu sa izraelskim zahtevima, Izrael će poslati delegaciju u Kairo, glavni grad Egipta, da se sastane sa pregovaračima kako bi pokušali da postignu prihvatljiv sporazum, navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

„Iako je predlog Hamasa daleko od neophodnih zahteva Izraela, poslaćemo radnu delegaciju na sastanak sa posrednicima kako bi iscrpeli mogućnost postizanja sporazuma pod uslovima prihvatljivim za nas“, navodi se u saopštenju.

Izrael je više puta odbijao okončanje rata kao deo sporazuma o taocima, umesto toga insistirajući na tome da će nastaviti borbe kada dogovor bude sproveden, u skladu sa svojim dvostrukim ratnim ciljevima: vraćanje talaca i uništavanje Hamasove vojske i kapaciteta upravljanja.

Zvaničnik Hamasa Kalil al-Hadža rekao je da je predlog koji je ova organizacija, koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, prihvatila obuhvata primirje u tri faze sa ciljem trajnog prekida vatre.

Al-Hadža je za katarski kanal Al Džazira rekao da će svaka faza trajati 42 dana, a sporazum uključuje planove za potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, povratak Palestinaca raseljenih zbog rata, razmenu talaca i zatvorenika i „trajni prekid vatre“.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće, rekao je da je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom oko 30 minuta o Rafi i predlogu za taoce i prekid vatre, pre nego što je Hamas dobio odgovor.

On je to opisao kao konstruktivnu diskusiju. „To nije bio pritisak, nije se radilo o zavrtanju ruke ka određenom skupu parametara“, rekao je Kirbi.

Naveo je da je Vilijam Berns, direktor CIA, razgovarao o odgovoru Hamasa sa Izraelom. „Trenutno smo u kritičnoj fazi. Nismo dobili informacije unapred."

Kirbi je rekao novinarima da je Bajden ponovio svoj jasan stav Netanjahuu da Sjedinjene Države "ne podržavaju kopnene operacije u Rafi", dodajući da Izrael ne bi trebalo da nastavi sa planom invazije osim ako ne pokaže kako da zaštiti stotine hiljada tamošnjih palestinskih civila.

Katar i Egipat posreduju u višemesečnim pregovorima između Izraela i Hamasa. Saopštenje je usledilo nekoliko sati pošto je Izrael naredio Palestincima da počnu evakuaciju grada Rafa na jugu Gaze uoči izraelske vojne operacije. Izrael kaže da je Rafa poslednje uporište Hamasa.

Netanjahu je u ponedeljak tokom razgovora sa Bajdenom rekao da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze ostati otvoren za humanitarnu pomoć, pošto je u nedelju zatvoren nakon što su u napadu Hamasa ubijena četvorica vojnika.

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da bi ljudi u istočnim delovima Rafe trebalo da odu u ono što je vojska nazvala proširenim humanitarnim područjem koje sada uključuje i Kan Junis, uoči planirane izraelske ofanzive na Rafu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), objavio je na društvenim mrežama na arapskom jeziku da će izraelska vojska delovati snažno protiv terorističkih organizacija u Rafi i da će svako ko bude u toj oblasti izložiti svoje živote riziku.

Izrael je ranije izdavao takva upozorenja tokom svoje kampanje za eliminisanje militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze. Mnogi Palestinci koji su danas u Rafi dotputovali su tamo tražeći sklonište nakon što ih je Izrael upozorio da beže iz drugih delova Gaze.

Izrael je saopštio da je ofanziva na Rafu neophodna da bi se porazio Hamas, dok su Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i drugi upozorili na potencijalnu humanitarnu katastrofu ako Izrael izvrši napad velikih razmera u oblasti u koju se sklonilo više od polovine stanovništva Gaze.

Situacija se dodatno pogoršala u nedelju kada je Hamas ranije tog dana ispalio 14 raketa iz Gaze na granični prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze, ubivši tri izraelska vojnika i ranivši desetak drugih.

Rat je pokrenuo napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kom je ubijeno 1.200 ljudi, dok je 250 talaca zarobljeno, podaci su izraelskih zvaničnika. Oko 100 talaca je oslobođeno u jednonedeljnom primirju krajem novembra.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 34.600 Palestinaca, od kojih su oko dve trećine žene i deca, tvrdi Ministarstvu zdravlja Gaze. Izrael navodi da su polovina ubijenih militanti.

U izveštau su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frasn pres.
XS
SM
MD
LG