Linkovi

Izrael proglasio rat, više od 1.100 žrtava sukoba, najmanje 130 taoca u Gazi


Krv na zidu policijske stanice u Sderotu posle borbi sa pripadnicima Hamasa (Foto: AFP/Ronaldo Schemidt)
Krv na zidu policijske stanice u Sderotu posle borbi sa pripadnicima Hamasa (Foto: AFP/Ronaldo Schemidt)

Izraelska vlada formalno je objavila rat u nedelju i dala zeleno svetlo za "značajne vojne korake" kako bi se osvetila Hamasu zbog iznenadnog napada izvršenog iz Gaze.

Više od 24 časa nakon što je Hamas ispalio hiljade raketa, probio bezbednosne ograde i upao na izraelsku teritoriju u napadu bez presedana, izraelski vojnici i dalje pokušavaju da savladaju poslednje grupe ekstremista utvrđenih u nekoliko gradova u južnom delu Izraela. Istovremeno, kraći okršaj sa libanskim Hezbolahom je povećao strahovanja da će se sukob proširiti.

Najmanje 700 osoba poginulo je u Izraelu, a 413 u Gazi, prenosi Rojters. Izraelska vojska gađala je stambene blokove, tunele, džamiju i kuće zvaničnika Hamasa, a ministar odbrane Joav Galant upozorio je da će "Pojas Gaze platiti tešku cenu koja će promeniti realnost generacijama".

Hamas ispaljuje rakete na Izrael iz Pojasa Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)
Hamas ispaljuje rakete na Izrael iz Pojasa Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)

Bezbednosni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua proglasio je da je zemlja u ratu. Odlukom, objavljenom u nedelju, formalno se odobrava "preduzimanje značajnih vojnih koraka", navodi se u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

“Rat koji je nametnut državi Izrael u smrtonosnom terorističkom napadu iz Pojasa Gaze počeo je juče u 6 ujutru", navodi se u saopštenju.

Hamas je saopštio da je uzeo više od 100 taoca nakon napada na Izrael, dok je Islamski džihad zarobio 30.

Širom sveta se upućuju pozivi na uzdržanost, iako su zapadne zemlje uglavnom podržale Izrael, dok su Iran, Hezbolah i demonstranti u više bliskoistočnih zemalja pozdravili Hamas.

Potpukovnik Džonatan Konrikus, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao je za CNN da je možda čak i 1.000 boraca Hamasa ušlo u Izrael u subotu.

Izrael je u nedelju pokrenuo još uzvratnih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

IDF je saopštio da su Hamasov obaveštajni štab, fabrika za proizvodnju oružja i dve banke među metama koje su njihove snage do sada pogodile.

Hamas je takođe nastavio sa udarima preko noći, ispalivši rakete na nekoliko gradova, uključujući Tel Aviv.

Izraelski medij prenose da je poginulo najmanje 700 Izraelaca, među kojima deca, u raketnim napadima Hamasa i boraca koji su se infiltrirali u Izrael iz Gaze kopnom, morem i vazduhom. Više od 2.000 je povređeno.

Spasilačke ekipe pronašle su oko 260 tela žrtava koje su stradale tokom napada Hamasa na jedan muzički festival, kojem su prisustvovale hiljade. Očekuje se da će taj broj da raste.

Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer izjavio je da su američki građani među zarobljenicima ali nije naveo više detalja. Dermer je za CNN izjavio da u Izraelu ima mnogo dvojnih državljana, da vlasti pokušavaju da sortiraju sve informacije, i da će se postarati da što je pre moguće obaveste porodice poginulih, ili talaca.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju za CNN da su SAD dobile izveštaje o nestalim i poginulim Amerikancima, i da administracija pokušava da verifikuje te informacije. CNN prenosi da je poginulo najmanje troje Amerikanaca. Američke aviokompanije obustavile su letove ka Tel Avivu. Među žrtvama ima i Britanaca, Nemaca, Ukrajnaca...

Konzul: Lakše ranjen državljanin Srbije

Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je u nedelju za RTS da je jedan državljanin Srbije lakše ranjen i da je već otpušten iz bolnice, dodajući da je u stalnom kontaktu sa državljanima Srbije, naročito onima koji borave u južnom distriktu na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze. Nikolić je apelovao da građani Srbije koji borave u Izraelu, naročito turisti, studenti, poslovni ljudi, da eksplicitno poštuju naredbe vlasti kako bi se životi sačuvali

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 413 ljudi poginulo u napadima, među kojima 78 dece, a da je više od 2.300 povređeno.

Izrael je pogodio 426 meta u Gazi, saopštila je vojska te zemlje, a u ogromnim eksplozijama sa zemljom su sravnjene stambene zgrade.

Više od 20.000 Palestina u Gazi utočište je potražilo u školama koje vode Ujedinjene nacije.

Palestinci hodaju pored ruševina zgrade uništene u izraelskom vazdušnom udaru, u gradu Gaza, 8. oktobra 2023.
Palestinci hodaju pored ruševina zgrade uništene u izraelskom vazdušnom udaru, u gradu Gaza, 8. oktobra 2023.

Izraelski zvaničnici naveli su da su bezbednosne snage ubile više od 400 militanata, i zarobile desetine, i da je uspostavljena kontrola nad većinom tačaka gde su se infiltrirali borci Hamasa.

Razmena vatre sa Hamasom

U međuvremenu, izraelska vojska je u nedelju razmenila vatru sa militantima Hezbolaha na libanskoj granici, otvarajući mogućnost šireg sukoba. Liban i Izrael se smatraju neprijateljskim državama, ali se primirje između njih održava od 2006. godine, uglavnom uz povremene male raketne napade iz Libana na koje je Izrael odgovora uzvratnim napadima.

Izraelski vojni zvaničnik Danijel Hagari rekao je novinarima da je situacija na severnoj granici, nakon razmene vatre sa Hezbolahom, mirna ali da se i dalje vode borbe na jugu i da imao taoca.

Dodao je da su trupe ušle u svaku zajednicu blizu granice sa Gazom, gde planiraju da evakuišu sve civile u potrazi za militantima. Oko Gaze su raspoređenje desetine hiljada izraelskih vojnika.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
UZNEMIRAVAJUĆI SADRŽAJ - Izraelski policajci stoje pored tela ubijenih militanata, ispred policijske stanice koju su naoružani napadači Hamasa zauzeli dan ranije, u Izraelu, 8. oktobra 2023.
UZNEMIRAVAJUĆI SADRŽAJ - Izraelski policajci stoje pored tela ubijenih militanata, ispred policijske stanice koju su naoružani napadači Hamasa zauzeli dan ranije, u Izraelu, 8. oktobra 2023.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
UZNEMIRAVAJUĆI SADRŽAJ - Izraelski policajci stoje pored tela ubijenih militanata, ispred policijske stanice koju su naoružani napadači Hamasa zauzeli dan ranije, u Izraelu, 8. oktobra 2023.

"Proći ćemo kroz svaku zajednicu i ubiti sve teroriste na izraelskoj teritoriji. U Gazi, svaki terorista koji se nalazi u nekoj kući, svi komandanti u kućama, biće pogođeni izraelskom vatrom. Koja će nastaviti da se intenzivira narednih sati", poručio je Hagari.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se ofanziva Izraela nastaviti "bez rezerve i bez predaha".

Veći deo Gaze je potonuo u mrak od napada. Izrael održava blokadu oko te teritorije, a Netanjahu je najavio da će Izrael prekinuti snabdevanje strujom, gorivom i drugom robom koju isporučuje Gazi.

Subotnji koordinirani napad Hamasa bio je potpuno iznenađenje za izraelske obaveštajne službe.

Izrael "nije slutio šta se dešava", rekao je za CNN Efraim Halevi, bivši šef Mosada, izraelske obaveštajne službe. "Nismo imali nikakvo upozorenje i bilo je potpuno iznenađenje što je izbio rat". On je rekao da je napad prvi put da su Palestinci uspeli da "prodru" tako duboko u Izrael.

U Beograd sleteo avion iz Tel Aviva

Avion Er Srbije iz Tel Aviva sa građanima Srbije sleteo je na beogradski aerodrom u nedelju oko 10 sati. Kako navodi na aerodromu, ovo je bio redovan let. Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić ranije je za RTS rekao da su za još nekoliko desetina hodočasnika, koji su ostali u Izraelu, predviđena dva leta - u ponedeljak i utorak.

Ekstremisti su lansirali više 3.000 projektila za manje od 24 sata, navodi Halevi. "To nismo mogli ni da zamislimo", rekao je Halvi za CNN. "Nismo znali da imaju ovoliku količinu projektila i sigurno nismo očekivali da će biti tako efikasni kao što su danas... Kao operacija, bila je veoma uspešna, nažalost".

Netanjahu je obećao da će osvetiti ono što je rekao da je "crni dan" za Izrael, rekavši da će vojska uzvratiti Hamasom u Gazi punom snagom.

"(Izraelske odbrambene snage) spremaju se da upotrebe svu svoju silu da unište kapacitete Hamasa", rekao je Netanjahu u kratkoj televizijskoj izjavi. "Udaraćemo ih do gorkog kraja i osvetićemo se silom zbog ovog crnog dana koji su doneli Izraelu i njegovom narodu".

Hamas je saopštio da je nastavio da šalje snage i opremu "na niz lokacija unutar naših okupiranih teritorija", aludirajući na Izrael. Mediji povezani sa tom grupom preneli su da je ubijen sin Nizara Avadalaha, visokog političkog zvaničnika.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je "čvrstu i nepokolebljivu" podršku američkom savezniku i upozorio "bilo koju drugu stranu neprijateljsku Izraelu koja bi tražila šansu u ovoj situaciji".

Hamas i Izrael su vodili četiri rata otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Savet bezbednosti UN sazvao je hitan sastanak za nedelju kako bi razgovarao o najnovijem nasilju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je ta zemlja "duboko zabrinuta zbog trenutne eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela".

"Ponavljanje sukoba još jednom pokazuje da dugotrajni zastoj mirovnog procesa ne može da se nastavi", navodi se u saopštenju. "Osnovni izlaz iz sukoba leži u primeni rešenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine", navodi kinesko ministarstvo spoljnih i dodaje da će Kina nastaviti da radi sa međunarodnom zajednicom na pronalaženju načina za postizanje mira.

Palestinske vlasti pozvale su u nedelju na hitan sastanak Arapske lige na nivou ministara spoljnih poslova, navodi VAFA, palestinska novinska agencija.

Zahtev za sastankom dolazi u svetlu "brutalne i tekuće izraelske agresije na palestinski narod, uključujući eskalaciju napada na džamiju Al-Aksa od strane hiljada naseljenika", rekao je ambasador Arapske lige Muhanad Al Akluk, a prenosi VAFA.

Šef Arapske lige Ahmed Abul Gejt otputovao je u nedelju u Moskvu na razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o situaciji u Gazi.

Najveći svetski blok muslimanskih zemalja osudio je ono što naziva "izraelskom vojnom agresijom" usred tekućih borbi između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Organizacija islamske saradnje sa sedištem u Saudijskoj Arabiji saopštila je u nedelju da je "veoma zabrinuta zbog razvoja situacije na terenu i opasne izraelske eskalacije na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

57-člani blok je potom osudio "izraelsku vojnu agresiju koja je dovela do pada stotina mučenika i ranjenih među palestinskim narodom".

Borbe po Izraelu još traju

U subotu uveče, izraelska vojska je saopštila da su njene snage bile uključene u oružane borbe na brojnim lokacijama.

"Još postoje 22 lokacije na kojima se borimo sa teroristima koji su došli u Izrael, sa mora, sa kopna i iz vazduha", rekao je portparol vojske Ričard Heht o, kako je rekao, "snažnoj kopnenoj invaziji".

Izraelske snage bezbednosti na poziciji na putu nedaleko o Sderota, u južnom Izraelu, 8. oktobra 2023.
Izraelske snage bezbednosti na poziciji na putu nedaleko o Sderota, u južnom Izraelu, 8. oktobra 2023.

Koordinisani napad počeo je oko 6:30 po lokalnom vremenu sa hiljadama raketa usmerenih do Tel Aviva i Jerusalima, od kojih su neke proletele pored izraelskog odbrambenog sistema Gvozdene kupole i pogodile zgrade.

Borci Hamasa, koristeći kopnena vozila, motorne paraglajdere i čamce, probili su bezbednosnu barijeru oko Gaze i napali obližnje izraelske gradove i vojne položaje, otvarajući vatru na stanovnike i prolaznike.

Hezbolah otvorio vatru u znak "solidarnosti" s Palestincima, Izrael odgovorio

Izrael je u nedelju ispalio baraž artiljerije na južni Liban nakon što je Hezbolah gađao tri izraelska vojna položaja na spornoj teritoriji zvanoj Farme Šeba.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Hezbolah, moćna naoružana partija koju podržava Iran, saopštila je da je lansirala navođene rakete i artiljeriju na tri loakcije na Farmama Šeba "u znak solidarnosti" sa palestinskim narodom.

Izraelska vojska saopštila je da je ispalila artiljerijske granate na područje Libana sa kog je pokrenuta prekogranična minobacačka vatra. "Artiljerija IDF trenutno pogađa područje u Libanu odakle je izvršena pucnjava", navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da je jedna njena bespilotna letelica pogodila položaj Hezbolaha u oblasti Har Dov, oblasti u Šebi.

"U ovom trenutku nema dalje pretnje u Har Dovu ili severnoj areni", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari u TV izjavi, dodajući da je vojska i dalje u stanju pripravnosti.

Pogled sa libanske strane na na izraelske pzicije na okupiranoj Farmi Šeba, 8. oktobra 2023.
Pogled sa libanske strane na na izraelske pzicije na okupiranoj Farmi Šeba, 8. oktobra 2023.

Izrael drži Farme Šeba, deo zemlje od oko 40 kvadratnih kilometara, od 1967. I Sirija i Liban tvrde da su Farme Šeba libanske.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u južnom Libanu, poznata kao UNIFIL, saopštila je da je "otkrila nekoliko raketa ispaljenih iz jugoistočnog Libana ka teritoriji koju je okupirao Izrael", kao i artiljerijsku vatru iz Izraela na Liban.

"U kontaktu smo sa vlastima sa obe strane plave linije, na svim nivoima, kako bismo obuzdali situaciju i izbegli ozbiljniju eskalaciju", rekao je portparol Andrea Tenenti.

Plava linija je linija razgraničenja između Libana i Izraela, koja označava mesto na koje su se izraelske snage povukle kada su napustile južni Liban 2000. godine.

UNIFIL je u subotu saopštio da je pojačao svoje prisustvo u južnom Libanu nakon razvoja događaja u Izraelu i Gazi, uključujući svoje operacije protiv lansiranja raketa.

Specijalni koordinatorka UN-a za Liban Džoana Vroneka rekla je na platformi Eks, ranije poznatoj kao Tviter, da je "duboko zabrinuta" zbog razmene vatre i pozvala strane da "zaštite Liban i njegov narod od daljeg požara".

Hezbolah, koji efektivno kontroliše južni Liban, saopštio je u subotu da je u "direktnom kontaktu" sa liderima palestinskih grupa "otpora" i da vidi palestinske napade na Izrael kao "odlučan odgovor na nastavak izraelske okupacije i poruku onima koji traže normalizaciju sa Izraelom".

Egipatski policajac otvorio vatru na izraelske turiste u Aleksandriji, troje ubijenih

Egipatski policajac otvorio je vatru na izraelske turiste u mediteranskom gradu Aleksandriji, ubivši najmanje dva Izraelca i jednog Egipćanina, saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Televizijski kanal Ekstra njuz, koji ima bliske veze sa egipatskim bezbednosnim agencijama, citirao je neidentifikovanog bezbednosnog zvaničnika koji je rekao da je još jedna osoba ranjena u napadu, koji se dogodio na mestu Pompejevog stuba u Aleksandriji.

Navodi se da je osumnjičeni napadač priveden.

Snage bezbednosti brzo su ogradile mesto napada. Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju dve figure koje nepomično leže na zemlji na, kako izgleda, turističkoj lokaciji. Jednom pomaže grupa muškaraca, dok se čuje žena koja glasno poziva hitnu pomoć.

Izraelska spasilačka služba Zaka saopštila je da su dve osobe ubijene u Aleksandriji.

Linda Gradštajn iz Jerusalima doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG