Linkovi

Vojska SAD uništila pet dronova Huta spemnih za napad


Pristalice Huta na mitingu protiv napada koje predvode SAD na Jemen i protiv izraelskog rata u Gazi, u Sani, delu Jemena pod kontrolom Huta, 23. februara 2024.
Pristalice Huta na mitingu protiv napada koje predvode SAD na Jemen i protiv izraelskog rata u Gazi, u Sani, delu Jemena pod kontrolom Huta, 23. februara 2024.

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je da su koalicione snage oborile pet dronova Huta kasno u utorak u Crvenom moru.

Centralna komanda SAD (CentCom) je saopštila da su bespilotne letelice lansirane iz oblasti Jemena koje kontrolišu pobunjenici Huti koje podržava Iran, i da su dronovi "predstavljali neposrednu pretnju za trgovačka plovila i za Mornaricu SAD i koalicione brodove u regionu".

Udari su poslednji u višemesečnim akcijama čiji je cilj da se suprotstavi napadima Huta na brodove u Crvenom moru.

Huti su saopštili da deluju solidarno sa Palestincima usled rata u Gazi.

Napadi su naveli mnoge transportne kompanije da počnu da izbegavaju koridor preko Crvenog mora, odlučivši se za mnogo duži i skuplji put oko Afrike.

Pomorske firme za obezbeđenje izvestile su o poslednjem napadu za koji se sumnjiče Huti kasno u utorak, oko 110 kilometara zapadno od jemenske luke Hodeida.

Pomorski trgovački centar Ujedinjenog Kraljevstva saopštio je da je primio izveštaje o eksploziji rakete nekoliko kilometara od broda, koji je ostao neoštećen i koji je krenuo ka sledećoj luci pristajanja.

Britanska bezbednosna firma "Ambrej" saopštila je da se čini da je reč o brodu koji je u vlasništvu Grčke pod zastavom Maršalskih ostrva.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG