Linkovi

Server: Zapad pritiska Prištinu da postigne dogovor sa Beogradom pre izbora u Srbiji


Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar: Danijel Server
Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar: Danijel Server

Evropljani i Amerikanci će jako pritiskati Prištinu da postigne dogovor sa Beogradom pre izbora u Srbiji na proleće 2020, napisao je na svom blogu Danijel Server, profesor na univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu i stručnjak za Balkan.

Server ističe da “ne vidi nikakvu prednost za Kosovo ako popusti pod tim pritiskom”.

“Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar. Loš sporazum je svaki koji krši suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a dobar sporazum bi obezbedio dovoljan stepen decentralizacije i manjinskim zajednicama omogućio da upravljaju svojim sredinama”, smatra Server.

Američki stručnjak za Balkan rekao je da mu nije jasno zbog čega su SAD imenovale dvojicu izaslanika za proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova (zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer imenovan je za specijalnog predstavnika državnog sekretara za Zapadni Balkan, a ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel imenovan je za specijalnog izaslanika Bele kuće za Srbiju I Kosovo, prim. nov) i smatra da to više odražava konfuziju nego nameru.

“Ne bi me iznenadilo da etnički nacionalista, ambasador Grenel, koji je već uradio sve što može da uvredi vladu Nemačke, pokuša da oživi propalu ideju o razmeni teritorija”, ocenjuje Server i ponavlja da je za stabilnost regiona ključno da se granice ne crtaju po etničkim linijama.

Na svom blogu, gde je preneo govor sa konferencije u Tirani “SAD na Zapadnom Balkanu”, Server upozorava Kosovo i Albaniju da napuste ideju o “Velikoj Albaniji”.

“Vašington i Brisel će nastaviti da nedvosmisleno odbacuju ideju o “Velikoj Albaniji” koja bi uzrokovala nestabilnost. Mudra odluka za Albaniju i Kosovo bi bila da reše unutaršnje probleme unutar postojećih granica, da održavaju dobre odnose sa susedima i bliske kulturološke veze sa Albancima, koji žive u drugim zemljama”.

Profesor na Džons Hopkinsu kritikuje odluku EU da ne počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i piše da “Francuska i Holandija treba da se stide” zbog toga što su uradile Skoplju i Tirani.

Razumem da ste razočarani i ljuti, i ja sam. Ali tako nećete daleko dogurati. Pravi odgovor je da se ponovo posvetite reformama potrebnim za članstvo u EU”, zaključuje Server.

XS
SM
MD
LG