Linkovi

Boing pod istragom zbog incidenta sa otpalim dijelom aviona


Avion kompanije Aljaska erlajns kojem je tokom leta otpao dio trupa (Foto: NTSB via AP)
Avion kompanije Aljaska erlajns kojem je tokom leta otpao dio trupa (Foto: NTSB via AP)

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) u četvrtak je saopštila da je pokrenula bezbjednosnu istragu Boinga poslije prošlonedeljnog gotovo katastrofalnog incidenta u avionu 737 MAX kompanije Aljaska erlajns.

"Taj incident nikada nije trebalo da se dogodi i ne može nikada da se ponovi", navela je FAA u saopštenju nakon što je tokom leta iznad američke države Oregon 5. januara, avionu otpao dio trupa kojim se prekriva nepotrebni izlaz za vanredne situacije.

Nije bilo žrtava niti ozbiljnih povreda, a avion Aljaska erlajnsa je bezbedno sletio. Međutim, istražitelji u Nacionalnom odboru za bezbjednost (NTSB) u saobraćaju saopštili su da je taj slučaj mogao da se završi tragedijom.

Osim samog incidenta, FAA je saopštila da istražuje i "dodatne nedosljednosti u drugim Boingovim avionima 737 MAX 9", prema pismu na koji kompanija mora da odgovori u roku od 10 dana.

Time se aludira na izvještaje iz kompanija Aljaska i Junajted erlajns da su tokom inspekcije pronašle "labavu" opremu u avionima.

Iz Boinga je u četvrtak saopšteno da će u "u potpunosti i transparentno" sarađivati u istragama koje sprovode FAA i NTSB.

Američki regulatori prizemljili su 171 avion tipa 737 MAX 9, sa istom konfiguracijom kao letjelica kojoj je otpao dio trupa.

Izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun preuzeo je odgovornost za incident i obećao "punu transparentnost dok kompanija pokušava da prevaziđe najnoviju krizu".

U intervjuu za CNBC u srijedu opisao je incident kao "problem kvaliteta" i dodao da se i dalje utvrđuju činjenice.

Istražitelji NTSB-a sugerisali su da otpali dio trupa aviona nije bio adekvatno pričvršćen.

XS
SM
MD
LG