Linkovi

Britanski brodovi učestvovali u švercu uglja iz Severne Koreje


Utovar uglja na brodove u luci Rason u Severnoj Koreji
Utovar uglja na brodove u luci Rason u Severnoj Koreji

Kompanije registrovane u Velikoj Britaniji pomogle su Severnoj Koreji da izbegne međunarodne sankcije, pokazuju rezultati istrage Kraljevskog instituta za odbranu i bezbednost u Londonu. Izveštaj otkriva da su britanske kompanije bile korišćene za šverc uglja iz Severne Koreje.

Iz Severne Koreje najviše se izvozi ugalj, a zarada od toga se koriisti za razvoj nuklearnog i balističkog programa, navodi Savet bezbednosti UN. Zbog toga su sankcije Pjongjangu uvele SAD, EU i UN.

Ali, izveštaj londonskog Kraljevskog instituta za odbranu i bezbednost otkriva da su kompanije registrovane u Velikoj Britaniji imale ključnu ulogu u izbegavanju tih sankcija.

“Firme registrovane u Ujedinjenom Kraljevstvu bile su iskorišćene kao vlasnice brodova koji su učestvovali u švercu uglja iz Severne Koreje, protivno rezoluciji Saveta bezbednosti UN”, kaže Hemiš Mekdonald sa Kraljevskog instituta za odbranu i bezbednost.

U izveštaju se navodi kako je Severna Koreja uspela da uđe u američki i međunarodni finansijski sistem preko mreže globalnih aktera i kompanija. Jedna od njih je i kineska kompanija za prevoz teretnim brodovima Veihai.

Šest plovila ove kompanije učestvovalo je u švercu uglja iz Severne Koreje, a četiri broda su u vlasništvu kompanija u Velikoj Britaniji. Jedan od njih, brod “Lucky Star” istovario je ugalj u Severnoj Koreji u januaru. Drugi brod “Most Azije” viđen je u Nampu u Severnoj Koreji u avgustu.

“Mreža iza ovih kompanija radi to iz brojnih razloga a jedan je i nastojanje da zataška izvore koje su već sankcionisale UN. Oni takođe koriste britanski sistem da bi, pod plaštom respektabilnosti, sprečili strožiji nadzor plovila”, kaže saradnik Kraljevskog instituta za odbranu i bezbednost.

"Osnivanje firme u Britaniji - 24 sata i 12 funti"

Mekdonald ističe da Britanija mora da pojača nadzor nad osnivanjem ovih kompanija jer je sada previše lako osnovati fiktivnu firmu.

“Ne treba više od 24 sata i 12 funti. Potrebni su vam direktor i akcionar i adresa u Ujedinjenom Kraljevstvu, to može da bude i adresa sekretarice firme kao u ovom slučaju. Direktor i akcionar čak i ne moraju da budu državljani, niti da su ikada kročili na tlo Ujedinjenog kraljevstva”

U britanskoj vladi kažu za Glas Amerike da rade sa nadležnim organima u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama u kojima su pojedinci i kompanije osumnjičeni za ilegalne radnje.

XS
SM
MD
LG