Linkovi

Broj zaražene dece u američkim bolnicama blizu rekordnog


ARHIVA - Vakcinacija dece protiv Kovida 19 u Kolambusu, Ohaju (Foto: AP/Paul Vernon)
ARHIVA - Vakcinacija dece protiv Kovida 19 u Kolambusu, Ohaju (Foto: AP/Paul Vernon)

Nagli rast zaraženih kovidom u SAD, izazvan širenjem omikron soja, doveo je i do gotovo rekordnog broja hospitalizacija među decom, dok eksperti ukazaju na podatak da većina dece nije vakcinisana, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Zaista je tužno. Bilo je teško prošle godine, ali sada znamo da postoji način da se sve ovo spreči", kaže doktor Pol Ofit, ekspert za zarazne bolesti u Dečjoj bolnici u Filadelfiji.

Tokom sedmice od 21. do 27. decembra, dnevno je u proseku hospitalizovano 334 dece mlađe od 17 godina, što je rast od 58 odsto u odnosu na nedelju pre toga, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Prethodni vrhunac bio je početkom septembra - 342.

Međutim, deca i dalje predstavljaju mali procenat hospitalizovanih zbog kovida. Tokom iste nedelje u decembru, dnevno je u proseku hospitalizovano više od 9.400 zaraženih svih uzrasta. Mnogi lekari kažu da su deca sada, po svemu sudeći, manje bolesna od one zaražene tokom širenja delta soja za vreme letnjih meseci.

Dva meseca nakon što je vakcina kompanije Fajzer odobrena za uzrast od 5 do 11 godina, oko 14 odsto dece u toj starosnoj grupi je u potpunosti imunizovano, prema podacima CDC. Ta stopa je veća za tinedjžere od 12 do 17 godina - oko 53 procenta.

U mnogim slučajevima problem je vremenski okvir, kaže doktor Albert Ko, profesor epidemiologije i zaraznih bolesti na Univerzitetu Jejl. Vakcina za mlađu decu nije odobrena do novembra, zbog čega mnoga sada primaju drugu dozu, kaže Ko.

Ofit kaže da zaražena deca, smeštena u njegovoj bolnici pre nedelju dana, nisu bila vakcinisana iako su ispunjavala uslove, mada je dve trećine već imalo zdravstvene probleme - ili hronične bolesti pluća ili su bila gojazna. Samo je jedno dete bilo mlađe od 5 godina, zbog čega nije moglo da primi vakcinu.

"Bore se da dišu, stalno kašlju. Nekoliko je završilo na intenzivnoj nezi pod sedativima. Na respiratorima su, roditelji plaču", opisao je Ofit, navodeći da nisu bili vakcinisani ni roditelji ni braća i sestre pacijenata.

Naredne četiri do šest nedelja će biti teške, upozorava Ofit.

"Ovo je virus koji cveta tokom zime".

Ukupan broj novozaraženih Amerikanaca svih uzrasta skočio je na na najveći nivo ikada zabeležen - u proseku 300.000 slučajeva dnevno ili dva i po puta više nego pre dve nedelje. Veoma zarazni omikron soj činio je 59 odsto novih slučajeva prošle nedelje, navodi CDC.

Međutim, postoje nagoveštaji da omikron izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti, a kombinacija vakcine i bustera po svemu sudeći štiti ljude od najgorih posledica.

U Kaliforniji, 80 dece zaražene kovidom primljeno je u bolnicu u periodu od 20. do 26. decembra u poređenju sa 50 tokom poslednje sedmice novembra, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Broj hospitalizovane dece raste i u Sijetlu. Iako imaju lakše simtome nego deca hospitalizovana tokom leta, lekar Džon Megvajer ipak upozorava da je ovo rana faza talasa omikrona i da će pune posledice biti poznate tek za nekoliko nedelja.

Zdravstvene vlasti Njujorka takođe upozoravaju na alarmantnu situaciju.

Broj hospitalizovane dece u tom gradu skočio je sa 22 nedeljno na 109, od 5. do 24. decembra. Širom države Njujork porastao je sa 70 na 184. Ukupno, u Njujorku je zbog kovida hospitalizovano gotovo 5.000 ljudi.

"Svi su zabrinuti zbog četvorostrukog povećanja, ali je reč o malom procentu. Kod dece je mali rizik od hospitalizacije, ali ona koja završe u bolnici su nevakcinisana", kaže doktor Ko, komentarišući situaciju u Njujorku.

Doktor Al Saketi, načelnik hitnih službi u medicinskom centru u Kamdenu u Nju Džersiju, kaže da vakcinisana deca podnose posledice širenje mikrona izuzetno dobro.

"Velika je razlika u tome kako ta deca tolerišu bolest, naročito ako imaju neke hronične zdravstvene probleme", kaže Saketi.

Od Kovida 19 je od izbijanja pandemije preminulo 721 dete, pokazuju podaci Američke akademije za pedijatriju. Ukupan broj smrtnih slučajeva u SAD je veći od 800.000.

U sedmici od 16. do 23. decembra bilo je gotovo 199.000 zaražene dece. To je oko 20 odsto od više od 950.000 ukupnog broja slučajeva te nedelje.

Mnoga inficirana deca oporaviće se kod kuće, ali će možda biti u kontaktu sa osobama koje su u mnogo većoj opasnosti, kaže doktor Džejson Terk, pedijatar u Teksasu. Terk je lečio 10-godišnjeg dečaka zaraženog kovidom, koji je dobro podnosio bolest. Međutim, dečakov otac se razboleo i umro.

"Smrt roditelja je tragična, ali je teško izmeriti stres kroz koji prolazi mlada osoba u toj situaciji", zaključuje Terk.

XS
SM
MD
LG