Linkovi

Ratni zločini na tlu bivše Jugoslavije


Predstavnici regionalne komisije za istraživanje istine o ratnim zločinima
počinjenim na tlu bivše Jugoslavije na skupu sa evropskim parlamentarcima u Briselu
Predstavnici regionalne komisije za istraživanje istine o ratnim zločinima počinjenim na tlu bivše Jugoslavije na skupu sa evropskim parlamentarcima u Briselu

Predstavnici regionalne komisije za istraživanje istine o ratnim zločinima počinjenim na tlu bivše Jugoslavije bili su ovih dana u Briselu, gdje su razgovarali sa evropskim parlamentarcima.

A na skupu gdje su se gosti iz regiona susreli sa Potkomitetom Evropskog parlamenta za ljudska prava, najčešće su se čule riječi - istina i pomirenje.

"Inicijativa RECOM je naš lokalni odgovor na našu potrebu da se suočimo sa prošlošću. Ovo je pokušaj da odgovorimo na mogućnost da sa zatvaranjem Haškog suda u post-jugoslovenskim zemljama suočavanje sa prošlošću prestane da bude tema", rekla je Nataša Kandić iz Centra za humanitarno pravo.

Predsjedavajuća Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Hajdi Hotala je zatim dodala.

"Pozadina ove inincijative je da je rat na području bivše Jugoslavije doveo do stotina hiljada mrtvih i više od 2 miliona raseljenih lica. Još uvijek je velik broj onih koji se vode kao nestali, brojne su masovne grobnice, a još uvijek ima optuženih za ratne zločine koji su na slobodi. Pitanje je da li politički lideri čine dovoljne napore u pravcu pomirenja - mi, sa naše strane, želimo dati poticaj ovakvim inicijativama."

Dženana Karup Druško iz Udruženja novinara BiH skrenula je pažnju na to koji se problemi mogu javiti.

"Čekamo da prodju izbori kako bismo započeli dijalog sa vlastima. Problem u BiH može biti negiranje zločina. Premijer RS još uvijek tvrdi kako u Srebrenici nije bio genocid", rekla je Karup Druško.

Šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Eduard Kukan istakao je pozitivne strane skupa.

"Želim istaći reprezentativnost ovog skupa jer tu su predstavnici gotovo svih država regiona, a to pokazuje želju da se saradjuje na ovom veoma osjetljivom pitanju", kaže Kukan.

Prisutna je bila i Daliborka Uljarević iz Centra za civilnu edukaciju Crne Gore.

"Regionalni odgovor je jedini koji pomjera stvari naprijed. Sa druge strane, neophodna nam je podrška crnogorskog parlamenta, koji bi, zajedno sa ostalim parlamentima u regionu, trebao podržati ovu izuzetno važnu inicijativu", rekla je Uljarević.

Vesna Terselić, predsednica Dokumenta iz Hrvatske iznela je planove za budućnost.

"Pripremamo sada sedmi formum koji će se održati u Zagrebu, a forum nakon toga u Sarajevu. Sada očekujemo da nas podrže i parlamenti i idemo prema prvom junu iduće godine, kada ćemo našu inicijativu predati parlamentima, vladama i predsjednicima", rekla je Terselić.

XS
SM
MD
LG