Linkovi

Burkina Faso obustavila programe Glasa Amerike i BBC


Mural u Burkini Faso
Mural u Burkini Faso

Burkina Faso je privremeno obustavila programe Glasa Amerike i BBC/Afrika nakon emitovanja vesti o izveštaju Hjuman rajts voča u kome se optužuje vojska Burkinabe za kršenje ljudskih prava civilnog stanovništva.

Visoki savet za komunikacije naložio je u četvrtak hitan prekid reemitovanja i obustavu programa obe međunarodne radio stanice na dve nedelje. Pristup sajtu i digitalnim platformama BBC-ja, Glasa Amerike i Hjuman rajts voča takođe je suspendovan u Burkini Faso.

„Glas Amerike ostaje pri izveštavanju o Burkini Faso i namerava da nastavi da u potpunosti i objektivno pokriva događaje u toj zemlji. Tražimo od vlade Burkine Faso da preispita ovu zabrinjavajuću odluku“, naveo je u saopštenju vršilac dužnosti direktora Glasa Amerike Džon Lipman.

Portparol BBC ima sličnu poruku: „Supenzija smanjuje sposobnost BBC da dopre do publike nezavisnim i tačnim vestima. Nastavićemo da izveštavamo o regionu u javnom interesu i bez straha i naklonjenosti.”

Organizacije za slobodu medija takođe su osudile suspenziju ova dva medija.

„Suspenzije proširuju cenzuru u zemlji, što uključuje prethodne suspenzije nekoliko francuskih i lokalnih medija“, rekao je Džonatan Rouzen, viši istraživač za Afriku u Komitetu za zaštitu novinara, u saopštenju za Glas Amerike.

Burkina Faso je pod vojnom upravom i poslednjih meseci suspendovala je druge zapadne medije, kao što su francuske televizijske stanice LCI i France24, francuski Radio France Internationale, francuski dnevni list Le Monde i francuski časopis Jeune Afrique.

„Novinari u Burkini Faso ne bi trebalo da se bore sa cenzurom vlasti pored izazova izveštavanja usred nesigurnosti u zemlji“, rekao je Rozen.

Sadibu Marong, direktor biroa Reportera bez granica za podsaharsku Afriku, se slaže, i naziva suspenzije „još jednim udarcem na slobodu štampe“ u Burkini Faso.

„Vlasti koriste suspenzije protiv onih koji se usuđuju da slobodno izveštavaju“, dodaje Marong, koji živi u glavnom gradu Senegala, Dakaru.

Burkina Faso je jedna od nekoliko zapadnoafričkih država u regionu Sahela, uključujući Mali i Niger, koje se bore protiv islamističkih pobunjenika. Vojska je preuzela vlast u puču 2022, navodeći kao razlog neuspeh vlade da uguši pobunu džihadista koja je izbila 2015.

Ova zapadnoafrička zemlja je nekada bila hvaljena kao regionalni lider u slobodi medija.

„Nekada je ovo zaista bila uspešna priča o slobodi štampe u Africi“, rekao je Marong. Ali taj status je okončan nakon vojnih udara u januaru i septembru 2022. godine, dodaje on.

Odluka o suspendovanju Glasa Amerike i BBC doneta je samo nedelju dana uoči Svetskog dana slobode medija 3. maja.

XS
SM
MD
LG