Linkovi

Crkva i Vučić o Kosovu: Klanovi, pritisci, podrška, osuda...


Arhiva - Partijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej
Arhiva - Partijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

BEOGRAD - Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju nezavisnosti Kosova ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele i pozvao političke činioce na nastavak dijaloga.

To je poslednja epizoda u odnosima vrha SPC prema pitanju Kosova i prema državnoj politici, koja je usledila nekoliko dana nakon što je patrijarh SPC Irinej biranim rečima uputio punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučići u njegovoj politici prema Kosovu koja je - iako nikad zvanično - podrazmevala i mogućnost razmene teritorija i "razgraničenja" sa kosovskim Albancima.

Sabor SPC u saopštenju od petka ocenjuje da bi bilo kakva izmena statusa Kosova dovela "neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije" i poručuje da to nije politički stav, već "pastirski i istorijski".

"Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga", ukazuje se u saopštenju i ponavlja stav da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

"Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije", naveo je Sabor.

Zašto Irinej hvali Vučića

Međutim, početkom nedelje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o Kosovu sa članovima Svetog Arhijerejskog Sabora SPC i tada je dobio javnu podršku patrijarha, koji je rekao da prenosi stav Sabora.

Irinej je tom prilikom hvalio Vučića za junačku borbu za državu, narod i Kosovo, i poručio da ne sumnja u Vučićeve dobre namere i trud, te da je stav Sabora i da se od borbe za Kosovo neće odustati, iako je neizvesno kako će se to pitanje rešiti.

Ahirva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 16. oktobra 2018.
Ahirva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 16. oktobra 2018.

List "Danas", međutim, preneo je nakon tog sastanka da se "crkvena skupština" nije izjašnjavala o Vučićevoj politici i da je dobar deo Sabora bio protiv Vučićevog prijema. "Danas" je preneo spekulacije iz crkvenih krugova da je Vučićev dolazak u Patrijaršiju više ličio na pokušaj "disciplinovanja" episkopa koji su kritični prema njegovoj politici, nego razgovoru najviših predstavnika crkve i države o gorućim državnim i nacionalnim problemima.

Da li su poslednja odluka Sabora i prethodne ocene patrijarha znak da između vrha države i vrha srpske crkve postoje nesuglasice po pitanju Kosova, ili pak unutar same SPC, budući da vlast u Srbiji govori i o razgraničenju i podeli teritorija kao mogućem rešenje?

Crkva ne menja čvrst stav

"Stav crkve oko Kosova je neizmenjen i verovatno se neće ni menjati, jer srpska crkva svoj identitet baštini i temelju upravo na Kosovu i Metohiji i prosto je crkvi nemoguće da zauzme drugačiji stav od onoga kakav je zauzela na prošlogodišnjem saboru, kad je rekla da ni po koju cenu se ne treba odreći Kosova, niti ga priznati, niti da dolazi u obzir podela Kosova, na čemu je očigledno predsednik Vučić nešto pokušavao da uradi", rekao je analitičar Željko Injac.

On je u razgovoru za Glas Amerike, vođenom između susreta Aleksandra Vučića sa vrhom SPC i poslednjeg saopštenja Sabora od petka, rekao da susret Vučića sa episkopima početkom nedelje, prema njegovim informacijama, bio vrlo naporan dvoipočasovni sastanak.

Arhiva - Srpska trobojka na tornju Pećke patrijaršije, dan pred posetu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja 2. oktobra 2010, u Peći, Kosovo.
Arhiva - Srpska trobojka na tornju Pećke patrijaršije, dan pred posetu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja 2. oktobra 2010, u Peći, Kosovo.

"Nisu baš svi episkopi naklonjeni Vučiću niti podržavaju te njegove stavove", rekao je Injac izdvajajući tim povodom "ekipu oko Amfilohija" u kojoj su i Atanasije, Maksim, Grigorije i "posebno Teodosije, koji živi na Kosovu" i čija je situacija prilično nezavidna.

On tvrdi da se ta grupa vladika razišla sa Vučićevom politiko još otkako je Vučić pokušao da u javnosti "nekako provuče" ideju o podeli Kosova.

"Stvari tu baš nisu jedinstvene kako je patrijarh izašao i rekao da jesu. Naravno da većina episkopa Crkve, možda su i svi na kraju tog dijaloga podržali Vučića u tim njegovim državničkim i patriotskim naporima, jer na kraju krajeva to je i politika crkve još od Konstantina Velikog - da podržava vlast. Formalno su uvek dobri odnosi, a neformalno zavisi od toga kakvi su interesi tih klanova unutar Crkve, jer Crkva nije jedinstvena po pitanju stavova, ne samo Kosova - već i po pitanju odnosa sa Katoličkom crkvom, odnosa prema Americi, prema Rusiji, sada prema Grcima", govori

Injac ocenjujući da SPC očekuju "glavobolje" kada je u pitanju odnos sa Carigradskom patrijašrijom.

"Srbijanski klan" dominantan

Injac ocenjuje da u vrhu crkve - zbog komplikovane situacije u kojoj je SPC ne samo po pitanju Kosova, nego i regiona uopšte - postoje klanovi između kojih povremeno dolazi do sukoba.

"Trenutno taj klan, da ga nazovemo 'srbijanski', koji se vrti oko episkopa Irineja, patrijarha Irineja i još par episkopa, je na neki način dominantan i u Sinodu, i u Saboru i ima priličan broj pristalica među episkopima. Naposletku, veliki broj episkopa gleda na patriotsku politiku Vučića kao na jedinu moguću u ovim okolnostima. Crkvi je to veoma bitno. Ne postoji tu nekakva podela pola-pola, već je manji klan episkopa protiv Vučića, ali je bitno što je Vučić imao priliku da čuje šta oni imaju da kažu", izjavljuje Injac.

Injac je ocenio da protivljenje vrha SPC podeli i priznavanju Kosova ostati čvrsto, čak i ako tako nešto bude ponuđeno od strane Zapada, ili ukoliko bude postignut Rusije i Amerike. "Ne verujem da će episkopi pristati na takav dogovor. To je identitetski problem. Kosovo je ono što je Jevrejima Jerusalim, oni ne mogu da ga se odreknu i posle 2000 godina se ponovo vraćaju u Jerusalim i ponovo pokušavaju da ga celog stave pod svoju kontrolu", zaključio je Injac u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG