Linkovi

Radulović: Vlada donijela odluku o opozivu “još nekoliko ambasadora”


Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore

Ministar vanjski poslova Crne Gore, Djordje Radulović, saopštio je u srijedu da je Vlada Crne Gore donijela odluku o opozivu još nekoliko ambasadora, poručujući da je tu odluka Vlada donijela u cilju autentičnog predstavljanja svoje politike.

“Desilo se to da je Vlada, u cilju autentičnijeg predstavljanja svojih spoljnih politika odlucila da zamijeni jedne ambasadore a uskoro će biti postavljeni i imenovani drugi ambasadori”, rekao je Radulović u Podgorici nakon sastanka sa šeficom diplomatije Švedske i predsjedavajućom OEBS-om An Linde.

Radulović je pojasnio da će svi opozvani ambasadori koji imaju stalni radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova nastaviti da rade u ovom ministarstvu, te da će se oni koji su na mjesto ambasadora došli sa drugih pozicija vratiti na te pozicije.

“Svi ambasadori su prethodno pravovremeno upoznati sa tim činjenicama, upućen im je tefefonski poziv, i naravno, pošto Vlada brine o ljudima i želimo da u svim političkim tranzicijama ljudi najmanje imaju nekih patnji i konsenvenci, dali smo im potpuno razumni vremenski rok do kada trebaju da zavrse svoje poslove i vrate se u zemlju”, rekao je Radulović.

Radulović nije naveo imena opozvanih ambasadora, a lokalni mediji pišu da se radi o ambasadorki Crne Gore pri UN Milici Pejanović Đurišić, ambasadoru u Hrvatskoj Boru Vučiniću, ambasadoru u Sloveniji Vujici Lazoviću, ambasadoru u Argentini Srđanu Stankoviću, ambasadoru u Ujedinjenom Kraljevstvu Vladimiru Beratoviću i ambasadoru Crne Gore pri Savjetu Evrope Zoranu Jankoviću.

Krajem februara, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je ukaz o smjeni ‘prve grupe’ od osam crnogorskih ambasadora, poslije inicijalnog odbijanja da to učini zbog Radulovićevog obrazloženja da su te diplomate “kontinuirano radili suprotno interesima države”, što je izostalo u naknadnom obrazloženju odluke.

XS
SM
MD
LG