Linkovi

Prijetnje Dritanu Abazoviću zbog hapšenja Lazovića


ARHIVA - Premijer Crne Gore Dritan Abazović
ARHIVA - Premijer Crne Gore Dritan Abazović

Crnogorski mediji javili su u ponedjeljak da je premijer Dritan Abazović sa lažnih profila na društvenim mrežama dobio prijetnje smrću, koje se dovode u vezu sa nedavnim hapšenjem agenta Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petra Lazovića, osumnjičenog da je pripadnik jednog od rivalskih kokainskih klanova, čiji je rat u posljednjih nekoliko godina odnio desetine života.

Portal RTCG objavio je da je iz Vlade Crne Gore dobio potvrdu da su Abazoviću sa lažnih profila na društvenim mrežama upućene prijetnje smrću nakon hapšenja Lazovića.

"Pamtićeš 18. jul po Petru Lazoviću, kunem ti se u Boga' , samo je jedna od prijetnji koja je preko lažnih profila na društvenim mrežama stigla u inboks Abazoviću prethodnih dana, a posle hapšenja službenika ANB-a Petra Lazovića”, odgovorili su iz vlade na pitanje RTCG o kakvim prijetnjama je riječ.

Adžić: Nema organizovanog pokušaja ugrožavanja bezbjednosti Abazović

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić izjavio je u vezi sa informacijama o prijetnjama premijeru Dritanu Abazoviću da, kako je ukazao, u ovom momentu nema organizovanog pokušaja ugrožavanja bezbjednosti crnogorskog premijera.

Ono što mi trenutno imamo kao informaciju je, da ne postoji neka organizovana grupa koja na organizovani način pokušava da ugrozi bezbjednost premijera. Da li postoje pojedinačni slučajevi? To je nešto što ćemo dobiti kada se sprovedu sve aktivnosti od nadležnih državnih organa”, rekao je Adžić za Radio Slobodna Evropa.

On je, takođe, rekao da je razgovarao sa Abazovićem koji ga je, kako je precizirao, upoznao sa “mnogo detalja”.

Institucionalno smo odmah reagovali. Sektor policije za posebne namjene je uputio svim operativnim sektorima, ali i lokalnim centrima bezbjednosti zahtjeve za dostavljanje podataka o ugroženosti”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima obaviještena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost od koje, kako je objasnio, očekuje novu procjenu, ima li dodatne ugroženosti premijera u novonastalim okolnostima.

Adžić poručuje da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biti nastavljena.

Isti portal navodi da je u odgovoru vlade na njihovo pitanje dostavljen i skrinšot jedne od prijetećih poruka, poslate preko lažnog instagram profila aki_boss777 19. jula, dan nakon hapšenja Lazovića po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje ga sumnjiči da je počinio pet krivičnih djela, kao član transnacionalne kriminalne organizacije "Kavački klan".

Abazović je, prema pisanju RTCG, nakon primljenih prijetnji zatražio od ANB-a procjenu svoje bezbjednosti.

“Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava zahtijeva hitnu akciju državnih organa i institucija kako bi se utvrdile i sve prijetnje koje dolaze iz kriminalnih struktura prema premijeru Dritanu Abazoviću”, saopšteno je iz tog resora.

“Ključni prioritet ove vlade jeste upravo vladavina prava kao nužnost pune integracije u EU, a premijer Abazović je osoba koja tome nesumnjivo daje najveći zamah i pečat”, navedeno je u saopštenju.

Naglašavaju da je, kako kažu, “potrebno i na ovom pitanju, pokazati odlučnost države koja mora biti jača od svakog”.

XS
SM
MD
LG