Linkovi

Podgorica: Protest "Zajedno za mir" kao podrška jačoj i jedinstvenoj BiH


Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"
Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"

Grupa građana protestovala je ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u znak podrške inicijativi bosansko-hercegovačke dijaspore o mirnim građanskim okupljanjima u Briselu u, kako je navedeno, cilju očuvanja i jačanja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Sa protesta "Zajedno za mir" književnik Andrej Nikolaidis, čii govor je predat šefici Delegacije EU Kristini Oani Popi, je poručio da se dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću.

Ratni cilj je ponovo isti: otcjepljenje dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovoga zločinačkog projekta, Milorad Dodik. Inspirator i mozak operacije je ponovo isti: zvanični Beograd”, rekao je Nikolaidis.

Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"
Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"

Upitao se i kako je moguće da, kako je ustvrdio, velikodržavni projekat, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine i dalje aktivan.

Kako je moguće da ideologija Homogene Srbije,odnosno Velike Srbije, odnosno Otvorenog Balkana, zarad čijih ciljeva su počinjeni ti genocidi i dalje dozvoljena i djelatna? Kako je moguće da projekat u ime i zarad kojega su počinjeni genocidi ponovo bude vođen iz Beograda?”, pita Nikolaidis u govoru predatom Delegaciji EU u Podgorici.

On navodi da sva ta pitanja postavljaju pred sjedištem Evropske unije u Podgorici, jer upravo je Evropska unija, uz Sjedinjene Države, adresa na koju treba poslati ta pitanja.

Koje je svrha dvije i po decenije angažovanja naših zapadnih saveznika na Balkanu ako je region ponovo na ivici rata? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini za koje je taj tribunal sudio biti ponovljeni, u ime istih velikodržavnih ciljeva? Koja je svrha Haškog tribunala ako su teritorijalni ciljevi zarad kojih su počinjeni zločini kojima se taj sud bavio, ostvareni?”, kazao je Nikolaidis.

Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"
Protest pred sedištem Delegacije Evropske unije u Podgorici "Zajedno za mir"

On je govoreći o tome „zašto se Podgorica bavi Bosnom, kada ima mnoštvo svojih problema“, kazao da “niti jedna zemlja, kao niti jedan čovjek, nije ostrvo”, i poručio da “ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Sudbine te dvije države danas su neraskidivo povezane”.

Nilolaidis, takođe, smatra da vremena za greške više nema.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država. Ona nije ničiji plijen. Ona ne može biti cijepana i dijeljena, ne više nego bilo koja druga država čiji teritorijalni integritet štiti međunarodno pravo. Danas Bosna i Hercegovina, sjutra Crna Gora. Niti jedan nacionalizam, niti jedan velikodržavni projekat susjeda nema pravo na dijelove Bosne i Hercegovine, niti takva ideja smije biti tolerisana pod krinkom pragmatične politike i smirivanja tenzija na Balkanu”, rekao je on.

Nikolaidis je naglasio da građani sa protesta u Podgorici podržavaju građansku, cjelovitu, nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideje o podjeli Bosne i Hercegovine među susjedima moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje elementarne pravde i etičnosti”, ocijenio je Nikolaidis.

Prema njegovim riječima “sva odgovornost za mir u Bosni i Hercegovini je na Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, jer oni imaju sve mehanizme da mir obezbijede”.

Činjenica da je mir u Bosni i Hercegovini ponovo ugrožen je skandalozna i po EU i SAD teško optužujuća.Politika zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost Bosne i Hercegovine, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju”, poručio je Nikolaidis sa protesta u Podgorici.

Protestu ispred Delegacije EU u Podgorici prisustvovali su i pojedini građanski aktivisti, prdstavnici NVO sektora i polsnici pojedinih opozicionih stranaka.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG