Linkovi

Crna Gora: Uhapšeno devet osoba pod sumnjom u šverc 2,5 tona kokaina


Ilustracija (Foto: REUTERS/Cesar Olmedo)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Cesar Olmedo)

Vlasti u Crnoj Gori, u saradnji sa EUROPOL-om i američkim službama FBI i DEA, uhapsile su u srijedu devet osoba osumnjičenih za šverc oko 2,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju u oktobru 2020. i junu 2021, dok se za još šest osumnjičenih i dalje traga, saopštili su tužioci.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) saopštilo je da sumnjiči V.U. i R.Z. da su organizovali krijumčarenje 1.570 kilograma kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu i Australiju u oktobru 2020. godine, kao i 900 kilograma u junu 2021.

U saopštenju se navodi da su krijumčarenje u oba slučaja otkrili organi Kolumbije i Australije, a saopšteno je i da je "danas uhapšeno devet osoba, dok se za šest traga".

"Podnijeta je krivična prijava protiv 19 pripadnika ove kriminalne organizacije. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je uhapsilo: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P, koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", navodi SDT.

Prema navodima saopštenja, predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni.

Tužilaštvo navodi da otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje.

Asistenciju u akciji hapšenja osumnjičenih za šverc 2,5 tone kokaina pružili su , kako se navodi, službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena.

"Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak", piše u saopštenju SDT-a.

XS
SM
MD
LG