Linkovi

Crna Gora: Konstitutivna sjednica novog parlamenta 23. septembra


Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori
Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, saopštio je u srijedu nakon sastanka sa predstavnicima izbornih lista koje su osvojile mandate na izborima 30. avgusta, da će konstitutivna sjednica novog parlamenta biti održana 23. septembra.

Sastanku sa Brajovićem prisustvovali su predstavnici tri koalicije koje su ostvarile većinu na izborima, a lider koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović nakon sastanka je potvrdio da je postignut dogovor da 23. septembra mandate budu verifikovani i izabran predsjednik parlamenta.

"Uspjeli smo da u katastrofalnim uslovima pobijedimo mafiju i nadam se da će to Skupština da pokaže”, rekao je Abazović, navodeći da zbog koronavirusa “moramo da ubrzamo proceduru onih kojih treba da predstavljaju Vladu i Skupštinu”, te da se na sastanku “nisu osjećale nikakve opstrukcije”.

Abazović je rekao da već postoji predlog za predsjednika Skupštine, kao i da za konstituisanje Vlade biti potrebno više vremena “jer ima više obaveza”.

“To se odmah neće desiti. Trebaće nam određeni broj dana", rekao je Abazović.

Kandidat za poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja je osvojila 27 mandata, Milutin Đukanović, zahvalio je građanima na podršci na izborima, poručujući da je opozicija na izborima osvojila slobodu, te da sad mora formirati “prvu demokratsku vlast”.

“Niko ne treba da sumnja da naša koalicija neće znati da valorizuje građansku volju bez DPS-a”, rekao je Đukanović, ocjenujući da neće biti problema da se formira skupštinska većina.

On je izrazio mišljenje da je “prirodni put da Zdravko Krivokapić (nosilac liste koalicije Za budućnost Crne Gore) bude mandatar za sastav nove Vlade".

Predstavnik Demokratske partije socijalista, koja je nakon 30 godina poražena na izborima, Branimir Gvozdenović, rekao je nakon sastanka da je partija koju predstavlja pokazala ozbiljnost i odgovornost i kada pobjeđuje i kada ne pobjeđuje.

“Izborna volja bila je usmjerena u drugom pravcu i mi smo to priznali. Bićemo na konstitutivnoj sjednici i pomoći da se stvori ozbiljan i odgovoran ambijent”, rekao je Gvozenović, ocjenujući da DPS ima veću odgovornost kao državotvorna partija.

XS
SM
MD
LG