Linkovi

Zabrana putovanja u zemlje pogođene koronavirusom, školskih ekskurzija, izbjegavati javna okupljanja


Prazan Trg Svetog Marka u Veneciji. (Foto: Reuters)
Prazan Trg Svetog Marka u Veneciji. (Foto: Reuters)

Crnogorske zdravstvene vlasti saopštile su u utorak da se zabranjuju putovanja iz Crne Gore u Italiju, Španiju, Iran, Južnu Koreju i Kinu, školske ekskurzije u inostranstvo i prisustvo publike na sportskim dogadjajima, preporučujući građanima da izbjegavaju javna okupljanja.

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran, Južnu Koreju i Kinu... Državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz tih zemalja staviće se u kućnu izolaciju, pod aktivnim nadzorom i ograničenim kretanjem u trajanju od četrnaest dana”, rekao je crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović na pres konferenciji u Podgorici i dodao da će se iste mjere primjenjivati se nad svim članovima porodice”.

“Trenutno je 381 osoba pod zdravstvenim nadzorom," rekao je novinarima pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić navodeći da je do sada testirano 39 osoba, te da se radi o većoj stopi testiranih nego što je to slučaj sa pojedinim državama regiona”.

Begić je rekao da treba preduzeti sve mjere kako ne bi došlo do širenja virusa i upozorio da nepoštovanje naredbi podliježe zakonskoj odgovornosti.

"Nemamo šta da krijemo, čim saznamo da imamo prvi slučaj Kovida 19, javnost će biti obaviještena u roku od deset minuta”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je rekao da treba izbjegavati rukovanje grljenje i slično, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje, naglašavajući da je neophodna adekvatna komunikacija sa zdravstvenim službama.

“Imamo oko 800 testova što je za početak dovoljno, najavljeno je da stigne 1.000 testova, a obećano nam je iz SZO-a tako da ćemo imati ukupno 3.000 testova”, dodao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u vezi okupljanja na litijama, ministar Kenan Hrapović je rekao da je preporuka jasna, te da treba izbjegavati sva javna okupljanja.

XS
SM
MD
LG