Linkovi

Usvojena rezolucija u CG parlamentu: Poništene odluke Podgoričke skupštine


Zasjedanje Skupštine Crne Gore (skupština.me)
Zasjedanje Skupštine Crne Gore (skupština.me)

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se poništavaju odluke skupa kojim je prije tačno 100 godina Crna Gora pripojena Srbiji, detronizovana dinastija Petrović i ukinuta autokefalnost crnogorske crkve.

U tekstu Rezolucije konstatuje da je nelegitimna i nelegalna Podgorička skupština, sastavljena nakon prvog svjetskog rata 1918, bila instrument prevrata kojim je “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji, nasilno detronizovan Kralj Nikola I Petrović i omogućeno nezakonito ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve”

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da je Rezolucija usmjerena “protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji”

Pravi smisao ove rezolucije, zato, ne treba tražiti u domenu formalnog prava, već u domenu moralne odgovornosti i obaveze da se zaštiti građanski i državni identitet Crne Gore,“ rekao je vicepremijer Pažin.

On je rekao je da je “riječ o simboličkom činu, koji u vremenu kao što je ovo ima svoju punu opravdanost i predstavlja odraz zrelosti društva u zaključivanju jednog pitanja koje ne treba da bude ostavljeno kao opterećenje budućim generacijama”.

„Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet”, rekao je. “Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Njemcima, a državljane Francuske Francuzima”

On je istakao da je “vrijeme da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje” i naglasio da to “ni u kom slučaju ne znači odricanje od bogatstva kulturne, etničke i vjerske različitosti crnogorskog društva”

“Naprotiv, ovo bogatstvo je definišući element državnog identiteta Crne Gore...”, rekao je Pažin i naglasio da je pravo svakog u Crnoj Gori da njeguje i javno ispoljava identitet svoje zajednice.

Poslanik Demokratskog fronta, koalicije koja se zalaže za bliske odnose Crne Gore sa Srbijom i Rusijom, Slaven Radunović, optužio je vladajuću koaliciju da pokušava da napravi Crnu Goru antisrpskom, navodeći da “niko me može izbrisati srpstvom našim potomcima”.

„Naši budući potomci imaju u krvi ono što treba da imaju. Ne možete im srpstvo izbrisati koliko god da se trudite. Ne možete. Samo je pitanje kada će da im se ponovo probudi”, rekao je Radunović i dodao da “bilo ovakvih pokušaja, ali su kratko trajali”.

On je rekao da Crna Gora može da bude suverena “i mi nemamo problem s tim” i upozorio da “Crnu Goru ne možete da pravite antisrpskom, a ovo je jedan od tih poteza“

Deklaraciju je, pored vladajuće Demokratske partije socijalista i njenih manjih partnera Socijaldemokrata, podržale i manjinske partije, čiji predstavnik Ervin Ibrahimović je rekao da u Kraljevini SHS nije bilo mjesta za četiri balkanska naroda.

Učesnici skupa "Nikad više 2018." (rtcg.me)
Učesnici skupa "Nikad više 2018." (rtcg.me)

U toj državi troimenoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije samo sakrivenoj pod imenom Jugoslavija, krila se autoritarna monarhija i nedemokratski režim u čijem nazivu i institucijama nije bilo mjesta za najmanje četiri balkanska naroda, Bošnjake, Crnogorce, Albance i Makedonce“, rekao je Ibrahimović na sjednici Skupštine.

U četvrtak je u Podgorici održan i protest pod sloganom “Nikad više 1918.”, kojim je nekoliko stotina građana, noseći crnogorske zastave, dalo podršku poslanicima da izglasaju Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini.

Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine je podržalo 46 poslanika a 15 je bilo protiv, u 81-članom crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG