Linkovi

Spajić: Razrešenje ministra pravde Milovića predložiću Skupštini u najkraćem roku


Andrej Milović, ministar pravde Crne Gore, tokom intervjua za Glas Amerike (Foto: VOA)
Andrej Milović, ministar pravde Crne Gore, tokom intervjua za Glas Amerike (Foto: VOA)

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je vanredna konferencija ministra pravde Andreja Milovića, "obična predstava za javnost" i dodao da će predlog za njegovo razrješenje, shodno svojim ovlašćenjima, predati Skupštini u najkraćem roku.

Ministar Milović pozvao je u ponedeljak premijera da Skupštini uputi predlog za njegovo razrešenje sa funkcije i kazao da će "svoju inicijativu formalizovati i Spajiću je uputiti u pisanoj formi u što kraćem roku".

Spajić je objasnio da će to uraditi "kako bi Vlada nastavila da se posvećeno i odgovorno bavi ostvarenjem svojih ciljeva".

"Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje. Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost", kazao je Spajić.

Crnogorski premijer, takođe, kaže da su Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje mu je, kako navodi, vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog podnošenja predloga za njegovu smjenu, dodajući da "zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije".

Premijer Crne Gore: Ideja evropejizma se vraća na velika vrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

"U prethodnim mjesecima učinio sam sve da ministar pravde, zbog njegovog, ali prije svega ugleda 44. Vlade poradi na ministarskom djelovanju, skladno povjerenju koje sam mu ukazao i očekivanjima koja sam od njega imao. Ali Andrej Milović je sam izabrao. Na ovaj način stao je rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore. Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića" , navodi Spajić u saopštenju.

Prema riječima Spajića "konačno je ogoljena istina udružene kampanje narušavanja crnogorskog puta u EU i dobijanja IBAR-a".

Premijer Spajić je kazao da od početka mandata Vlade istrajava u stavu da "ničija ministarska pozicija nije nepromjenjiva i trajna, i da će nakon žutih i crvenih kartona biti korekcija u sastavu Vlade".

Crnogorski premijer je poručio da "Vlada kao i do sada, mora nastaviti rad punom parom, jačajući poziciju u očima međunarodnih partnera i obezbjeđujući unapređenje životnog standarda svim građanima".

Milović: Vrijeme da premijer i ja svedemo račune

Milović je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je, od kada je stupio na dužnost ministra pravde, "trpio žestoke smišljene i sračunate raznovrsne medijske i političke udare", dodajući da "sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim".

"Došlo je vrijeme da premijer Spajić i ja svedemo političke i institucionalne račune, prije nego li njegovo toksično okruženje, a onda i on sam povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu, i cijelu Crnu Goru. Predsjedniče Vlade, gospodine Spajiću, želim da vam pomognem i pozovem vas da prekinemo ovo politilčko mrcvarenje i nedoslijednost. Stisnite petlju i u najkraćem roku, saglasno svojim Ustavnim ovlašćenjima, uputite predlog Skupštini Crne Gore da me razriješi dužnosti ministra pravde koji je predano radio na dobijanju IBAR-a i deblokiranja poglavlja 23 , a vas često branio i kad je bilo neodbranjivo i kada drugi nisu ni smjeli ni htjeli", kazao je Milović.

Crnogorski ministar pravde Milović: Više ne želim da ćutim
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Ministar Milović premijeru Spajiću je poručio da mu, kako je naveo, "staje na političku crtu kako bi sve dobilo demokratski epilog".

"To smo dužni Crnoj Gori i njenim građanima. Šta će reći skupštinski plenum na to, kako će glasati na vaš predlog o mom razrešenju i kako će vrednovati moj dosadašnji rad i učinak, vidjećemo. Prekinite farsu koju kreirate sa Vašim šefom kabineta, predložite moje razrešenje i dođite u Skupštinu Crne Gore da pred očima javnosti vi i ja položimo račune", naveo je Milović.

Milović je, tokom vanredne konferencije za novinare, podsjetio da su tzv. IBAR zakoni u Skupštini usvojeni bez ijednog glasa protiv i naglasio da je "Ministarstvo pravde, od 12 IBAR zakona, pripremilo devet".

Milović je, takođe, rekao da "kao jedan od najodgovornih subjekata za dobijanje IBAR-a nije bio pošteđen čak ni od određenog broja ljudi Pokreta Evropa sad", podsjećajući da je do kraja februara bio dio PES-a.

"Dok se odnosilo samo na mene i samo na moju partijsku poziciju u Pokretu Evropa sad nosio sam se sa tim. Međutim, odnedavno posljedice toga počeli su da osjećaju direktno i zaposleni mog najbližeg tima saradnika u Ministarstvu, a indirektno i ostali zaposleni", kazao je Milović.

Milović je rekao da su, kako je naveo, "premijer Spajić i njegov šef kabineta, koji teško da o ovim zakonima više znaju od njihovih naziva, znali da nađu način da nelegalno i nelegitimno udalje ministra pravde iz Skupštine, kao jasan uvod da zamijene ministra sa dignitetom sa drugim licem koji će biti "taster ministar", klimoglavac i koji će se bez pardona hvaliti, ali ne svojim radom".

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su 7. juna zakone koji su potrebni za dobijanje pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koja se tiču vladavine prava (IBAR) za Crnu Goru. Ministra pravde Andreja Milovića Vlada je prvobitno bila odredila za svog zastupnika u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima.

Vlada je, međutim, tokom skupštinske rasprave o IBAR zakonima, obavijestila Skupštinu da Milovića povlaći sa pozicije njenog predstavnika, odnosno predlagača IBAR zakona u Skupštini i da će umjesto Milovića predstavnik u radu parlamenta biti potpredsjednik Vlade Momo Koprivica. Razliog je to što se Milović oglušio o uputstvo Vlade da se amandmani na bilo koji IBAR zakon ne mogu prihvatati bez prethodne saglasnosti izvršne vlasti.

Nakon takve odluke Vlade, Milović je saopštio da "kao resorni ministar nije dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona".

"Iz medija sam saznao za uputstvo koje se odnosi generalno na neprihvatanje amandmana bez saglasnosti Vlade, ali ne i da to važi za one koji ispravljaju tehničke greške", napisao je tada Milović na mreži Iks.

Milović je karajem februara isključeni iz pokreta Evropa sad, koji predvodi premijer Milojko Spajić. Iz PES-a je tada saopšteno da je Milović isključen većinom glasova članova Predsjedništva PES-a, te da će njegova pozicija u Vladi Crne Gore biti “otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”.

Milovićevom isklučenju iz PES-a prethodile su oštre kritike u javnosti zbog nekoliko njegovih odluka, uključujući i onu o neizručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza, koga Ankara optužuje za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva. Milović se na meti kritika našao i zbog svojih navodnih privatnih kontakata sa “bezbjednosno interesantnim licima”.

Posle isključenja Milovića iz PES-a, premijer Milojko Spajić je rekao da je ministar pravde Andrej Milović isključen iz Pokreta Evropa sad "jer se većina u partiji nije slagala sa njegovim političkim djelovanjem" i, kako je rekao, "nepotrebnim svađama".

Spajić je tada, govoreći o smjeni Milovića s funkcije ministra pravde, naveo da ona zavisi od "rada ministra i njegovog tima na dobijanju IBAR-a".

XS
SM
MD
LG