Linkovi

Tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet povodom intervjua Mila Đukanovića


Milo Đukanović, nekadašnji predsednik i premijer Crne Gore (Foto: AP/Risto Bozovic)
Milo Đukanović, nekadašnji predsednik i premijer Crne Gore (Foto: AP/Risto Bozovic)

Više tužilaštvo u Podgorici formiralo je u petak predmet povodom nedavnog intervjua bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je, komentarišući hapšenja bivših čelnika policije i tužilaštva, rekao da onaj ”ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta”.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objave intervjua na portalima, koji je 'Antena M' dao M.Đ, a koji je od strane Uprave policije dostavljen na ocjenu ovom tužilaštvu radi preispitivanja eventualnog postojanja elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", saopštilo je podgoričko Više tužilaštvo portalu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Tužioci su dali “nalog Upravi policije da od Antene M pribavi i dostavi ovom tužilaštvu intervju u elektronskoj formi, te će se nakon detaljne analize intervjua, po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje u cilju donošenja odluke”.

Đukanović je u intervju Anteni M, između ostalog, rekao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi” koja, kako je naveo, ukazuje da će se "ćeranija po Crnoj Gori nastaviti", te da na to upozorava jer je "crnogorsko društvo društvo osvetnika”.

Prema riječima Đukanovića, "to nije karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta". On, takođe, upozorava da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra”, naveo je Đukanović.

Izjava bivšeg predsjednika države izazvala je brojene reakcije.

Premijer Milojko Spajić ,odgovajući nedavno na pitanja novinara, nije detaljnije komentarisao izjavu nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Spajić je rekao da su "najbolje osvete rezultati u infrastrukturi “.

“I želim da se svi osvetimo lošem vođenju države u prošlosti na način što ćemo bolje da vodimo državu i što ćemo infrastrukturu da dignemo na nezamisliv nivo. Po meni je to najbolja osveta na osvetu i da zatvorimo taj krug osveta, nadam se zauvijek u Crnoj Gori“, kazao je Spajić.

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović reagovala je na izjavu bivšeg predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića, koji je kazao da je na djelu "politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta", i navela da Đukanović prijeti pravosuđu i cijelom društvu.

"Đukanović, kako se steže obruč oko njega i približava čas kada će pravda zakucati i na njegova vrata, ponovo prijeti sukobima i nemirima. Njegova najava „krvne osvete“ nije ništa drugo nego očajnički pokušaj da iskreira tenzije ne bi li tako prebacio fokus sa borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na neke druge stvari", navela je Kaluđerovićeva.

Ona je pozvala nadležne pravosudne organe da ispitaju da li u Đukanovićevom nastupu ima elemenata krivičnih djela “izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda".

Poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter kazao je da su “Đukanovićeve riječi zlonamjerno interpretirane sa ciljem nastavka crtanja mete”

"Po ustaljenoj matrici, tabloidi nastavljaju da pišu optužnice i progone političke neistomišljenike kako bi se sa njima obračunavali po svaku cijenu. Ono što ipak više brine je reakcija Višeg tužilaštva koja pokazuje da tužilaštvo u cjelini, umjesto po pozitivno - pravnom zakonodavstvu, nastavlja da postupa po naslovnicama žute štampe. Ovakvo postupanje, ipak, neće zamagliti suštinu Đukanovićevih riječi koji je isključivo pozivao na čuvanje ljudskog dostojanstva i prestanak satanizacije političkih neistomišljenika", naveo je Huter.

Sredinom aprila, bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću određen je pritvor do 30 dana, nakon što su u nedelju ujurtu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

XS
SM
MD
LG